Når Facebook tar over livet ditt

Hver dag er 2,2 millioner nordmenn innom Facebook opptil flere ganger daglig. For noen av disse tar oppdateringsbehovet fullstendig overhånd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bruker du Facebook så ofte at det går ut over jobben, blir du rastløs hvis du ikke får sjekket nyhetsstrømmen ofte nok, eller har du forsøkt å kutte ned på bruken uten å lykkes? Da kan du ha et begynnende avhengighetsproblem.(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

I samarbeid med:


 

Denne uken er det 10 år siden verdens største nettsamfunn så dagens lys på en studenthybel ved Harvard Universitet i USA, og de siste syv årene har Facebook blitt en stadig større del av nordmenns hverdag.

Sjekk tidslinjen over de viktigste milepælene i Facebook-historien her

Facebooks egne tall fra desember 2013 viser at tre millioner nordmenn er registrert på nettsamfunnet. 2,2 millioner av disse er innom daglig, 2 av 10 er kontinuerlig pålogget via mobiltelefonen.

Skaper avhengighet

For noen tar imidlertid Facebook opp større plass i hverdagen enn de skulle ønske. I USA anslås det at 2–3 prosent av befolkningen er internettavhengige. Det er ifølge forsker og klinisk psykologspesialist Cecilie Schou Andreassen nærliggende å tro at forekomsten av avhengighet til sosiale medier som Facebook også ligger på dette nivået. Og tallene kan overføres til Norge.

– Vi er et av foregangslandene når det gjelder bruk av teknologiske virkemidler og sammensmeltingen av mobil og data. Dette bidrar til at vi bruker stadig mer tid på sosiale nettverkssider, og økt tilgjengelighet fører ofte til økt forbruk, forklarer hun.

Andreassen understreker at du ikke kan regnes som Facebook-avhengig bare fordi du er innom nettstedet flere ganger daglig. I denne sammenhengen menes det stabil tvangsmessig og overdreven bruk.

Bruker du Facebook så ofte at det går ut over jobben, blir du rastløs hvis du ikke får sjekket nyhetsstrømmen ofte nok, eller har du forsøkt å kutte ned på bruken uten å lykkes? Da kan du ha et begynnende avhengighetsproblem.(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

– Bruken blir personens hovedmåte å takle stress på, til det punktet hvor man fortsetter atferden selv om det negativt påvirker jobb, studier eller personlige relasjoner. Likevel føler den avhengige seg ute av stand til å stoppe eller kontrollere bruken, forklarer Cecilie Schou Andreassen.

Hvor avhengig er du?

Dette er noe som kjennetegner alle former for avhengighet, ikke bare Facebook. Sammen med tre andre forskere ved Det psykologiske fakultet i Bergen, har imidlertid Schou Andreassen utviklet et måleinstrument kalt Bergen Facebook Addiction Scale.

Skalaen brukes for å kartlegge avhengighet til nettopp Facebook, ettersom det er det overlegent største nettsamfunnet på internett. Siden Bergen Facebook Addiction Scale ble publisert i 2012 har den fått stor, internasjonal medieoppmerksomhet og er blitt oversatt til flere språk.

Kartet til den sosiale medier-analytikeren Vincenzo Cosenza viser hvordan Facebook har vokst på bekostning av andre nettsamfunn over hele verden de siste fem årene. (Foto: Vincenzo Cosenza/www.vincos.it)

– Forskere verden over bruker skalaen for å måle Facebook-avhengighet i forskjellige grupper og allmennbefolkningen. Den kan også anvendes i praksis når det er snakk om å legge til rette for, og måle effekten av behandling, forteller Andreassen, som i tillegg til å forske ved Universitetet i Bergen jobber som klinisk psykologspesialist ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

Foreløpig finnes det imidlertid ingen spesifikke behandlingstilbud rettet mot Facebook-avhengighet i Norge.

– Det finnes ennå ingen veldokumentert behandling for denne typen avhengighet. Det er imidlertid relevante metoder som fungerer ved annen avhengighetsproblematikk, som terapi, selvhjelp og samfunnsmessige tiltak, sier Cecilie Schou Andreassen.

Bortkastet tid

Lurer du på hvor mye tid du har brukt på Facebook siden du selv ble medlem? Den grafiske designeren Chris Wilson i Time Magazine har i anledning nettsamfunnets tiårsdag laget verktøyet «hvor mye tid har du kastet bort på Facebook?».

Hvis du velger å gi tjenesten tilgang til den offentlige profilen din, går den gjennom alt du har postet i løpet av profilens levetid og regner ut omtrent tidsbruk basert på dette.

Undertegnede har ifølge Time lagt igjen hele 29 dager, 19 timer og 47 minutter på Facebook siden 2007. Det tilsvarer nesten et helt års ferie, det.

Powered by Labrador CMS