Slutt på manns- og teknikerdominans

På sentrale områder har de mannlige teknikernes dominans helt forsvunnet når det gjelder bruken av internett, konkluderer en svensk studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Utviklingen på internett drives ikke lenger fram av unge og teknisk interesserte menn.

Tidene endrer seg. Mens de på enkelte områder nå er like aktive som de teknisk interesserte mennene, dominerer jenter fra humaniora og samfunnsvitenskap rett og slett på enkelte områder.

Dette er konklusjonen i en studie gjennomført av Nationellt IT-användarcentrum (NITA) ved Uppsala Universitet. 32 svenske universiteter og høyskoler har deltatt i undersøkelsen som ble gjennomført høsten 2007 og offentliggjort nylig.

Radikal endring

Studien er en oppfølging av en lignende studie av studenter og forskeres bruk av internett, som ble gjennomført for fem år siden av det svenske universitetsdatanettet Sunet. Den gang var konklusjonen nettopp at utviklingen på internett var dominert av de teknisk interesserte mennene.

Den nye studien tyder med andre ord på en radikal endring når det gjelder hvem som driver fram denne utviklingen.

Selv om teknisk interesserte menn ikke lenger dominerer helt, er de i følge den nye studien fortsatt i front når det gjelder interesse for dataspill, programvare og film.

Et av områdene der mennenes dominans helt har forsvunnet, er bruk av nettsamfunn som Facebook og YouTube. 64 prosent av de som deltok i undersøkelsen, besøker regelmessig ett eller flere nettsamfunn, ifølge en pressemelding fra Uppsala Universitet.

Nettsamfunn og blogger

Både når det gjelder nettsamfunn og blogger er humanister blant de mest aktive brukerne, konkluderer studien.

På ett område har imidlertid ikke situasjonen endret seg siden den forrige studien: Det finnes fortsatt en tydelig aldersgrense, som ligger rundt 35 år. Ikke overraskende er yngre mer aktive på internett enn eldre.

Mens halvparten av alle studenter og doktorander regelmessig leser blogger, gjelder dette for 25 prosent av lærerne og forskerne. Det samme mønsteret gjelder det å selv bidra med kommentarer eller innlegg på nettet.

(Ill.: Colourbox)

Ti prosent av de som deltok i studien driver sin egen blogg. Dette betyr ifølge pressemeldingen fra Uppsala Universitet, at det finnes anslagsvis 26.000 blogger blant universitetstilknyttede i Sverige.

Referanse:

Rapporten Internetanvändare i svenska universitet och högskolor 2007- En framsyn av morgondagens Internetanvändning, Nationellt IT-användarcentrum (NITA) ved Uppsala universitet.

Rapporten (som består av fem delrapporter) kan lastes ned her.

Powered by Labrador CMS