Oppfinnelsen som forandret verden

I år er det 30 år siden det moderne internett ble til. - Vi våget aldri å tro at internett ville bli til den globale plattformen den er blitt i dag, sier en av internettets fedre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vint Cerf var en sentral person i utviklingen av internett. - Jeg føler meg privilegert som har fått spilt en rolle i utviklingen. (Foto: Joi Ito/Wikipedia commons)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Internett ble skrudd på 1. januar 1983 av Vint Cerf og teamet hans.

Dette gjorde de da de gikk over til den nye kommunikasjonsprotokollen TCP/IP, som gjorde det mulig for mange flere datamaskiner å snakke med hverandre.

Global plattform

Vint Cerf ante imidlertid lite om hvor stor betydning overgangen ville ha å si for internett og fremtiden.

- I ettertid ser vi at det var en betydningsfull dag. Denne dagen ble det operative internett født, sier Vint Cerf til Googles offisielle blogg.

Han hadde ikke forventet at internett ville bli så viktig som det er i dag.

- Jeg kan love deg at vi hadde høye forhåpninger, men vi våget aldri å tro at internett ville bli til den globale plattformen den er blitt i dag. Jeg føler meg privilegert som har fått spilt en rolle i utviklingen.

- Økt verdiskapning og livskvalitet

Forfatter og fremtidstenker, Eirik Newth, mener internett har spilt en stor rolle for innovasjon og utvikling av nye produkter.

- Internett har senket barrieren for innovasjon betraktelig, og resultatet er ikke bare en lang rekke nye selskaper og tjenester, men også en kraftig økning i produktivitet, verdiskapning og livskvalitet for de som er så heldige å ha tilgang til nettet, sier Newth til NRK.no.

Erik Newth er forfatter og fremtidstenker. (Foto: Jon Michael/Gyldendal)

Siden 1983 har internett utviklet seg dramatisk. Ny teknologi har gitt oss raskere internett og ikke minst har det blitt en sentral del av hverdagen vår.

- Et avgjørende høydepunkt var Tim Berners Lees oppfinnelse av World Wide Web for et par tiår siden. “Verdensveven” var det som i praksis forvandlet nettet til noe som kunne brukes av alle, fortsetter Newth, og legger til at overgangen fra kablet til trådløst nett også var en viktig milepæl.

Kontekstuell IT

Statistikk viser at antall brukere på internett har økt kraftig. I 1990 var det 2,6 millioner brukere globalt, og ti år senere hadde tallet økt til 395 millioner. Fra år 2000 til 2010 økte antall brukere til hele 2 milliarder.

Internett har kommet for å bli - det hersker det liten tvil om. Likevel er det mange i verden som fortsatt ikke har tilgang til nettet. I årene fremover tror Newth at flere milliarder nye brukere vil kunne koble seg på blant annet i Asia og Afrika.

- Det vil ikke skje via kabel og PC som hos oss i det rike nord, men først og fremst via billige mobiler og smarttelefoner.

- Hos oss vil “kontekstuell IT”, tjenester som tar utgangspunkt i hva du gjør og hvor du befinner deg akkurat her og nå, bli interessante. Nettet blir mye smartere og mer personlig, rett og slett, slår han fast.

Powered by Labrador CMS