FHI oppfordrer flere til å ta influensavaksine i år, og advarer om en mulig kraftig influensasesong.

FHI advarer mot kraftig influensa­sesong – vil at flere skal vaksinere seg

Folkehelseinstituttet (FHI) er bekymret: Over 12.000 personer er innlagt på sykehus det siste året på grunn av influensa eller korona, men færre vaksinerer seg.

Siste år falt vaksinedekningen mot influensa fra 63 til 59 prosent for risikogrupper, og fra 56 til 50 prosent for helsepersonell, skriver FHI i en pressemelding.

Etter flere år der det var relativt lite sesonginfluensa ute og gikk, var den tilbake for full styrke i forrige sesong. 5.500 personer ble innlagt på sykehus fra uke 40 og fram til nå. I tillegg var det fortsatt mange som fikk og ble sykehusinnlagt for korona – 6.700 i samme periode.

Yngre slurver

– Det høye antallet innleggelser gir en stor belastning på helsetjenesten, og kan få alvorlig utfall for de som blir syke, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen i Folkehelseinstituttet (FHI).

Han sier særlig yngre med kroniske sykdommer begynner å slurve med vaksinen, og oppfordrer flere til å ta influensa- og koronavaksiner.

FHI vet foreløpig ikke hvordan influensasesongen vil bli, men advarer om muligheten for en kraftigere sesong.

Kan bli en kraftig sesong

– Vi ser at influensavirusene har endret seg, og det er en stor mulighet for at H3N2-viruset vil vende tilbake. Dette er et virus som vi har mindre beskyttelse mot, fordi det er lenge siden det har forårsaket store utbrudd med mange smittede. Det kan i så fall bety at flere blir alvorlig syke, særlig blant de eldre, sier Ottersen.

FHI oppfordrer særlig at alle over 65 år, beboere i omsorgsbolig og sykehjem, gravide i 2. og 3. trimester og personer med en rekke kroniske sykdommer til å ta influensavaksine og en oppfriskningsdose mot koronaviruset.

Helsedirektoratet skriver i en pressemelding at kun 54 prosent av helsepersonell planlegger å vaksinere seg i år, ned seks prosentpoeng fra sammenlignet med fjoråret. De advarer videre om at helsepersonell er ekstra utsatt for å bli smittet av influensa, og direktoratet legger særlig vekt på at arbeidsgiverne må sørge for et reelt og godt tilbud.

———

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS