Hunder kan avsløre prostatakreft

Britiske leger vil trene opp hunder til å lukte seg fram til prostatakreft hos menn. Disse mennenes urin har nemlig en annen lukt enn urin fra friske menn, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskjellen er så pass stor, at hunder bør kunne trenes opp til å merke den, sier forskere ved universitetet i Cambridge og byens velrenommerte sykehus Adenbrookes. Schæfere og labradorer skal delta i det ett år lange forsøket.

Mest utbredt

Hvert år rammes mer enn 20 000 briter av prostatakreft. Dette er en av de mest utbredte kreftformene hos menn, og risikoen for å bli rammet av sykdommen øker for hvert år som går etter 50 års alder.

Samtidig som leger lanserer forslaget om hunder som kreftletere, fastslår The Lancet at mammografi redder stadig flere kvinner fra å dø av brystkreft. Artikkelen i det anerkjente britiske legetidsskriftet bygger på to omfattende undersøkelser i Sverige.

Dødsrisiko

Undersøkelsene viste at blant kvinner i alderen fra 40 til 69 år, var dødsrisikoen 44 prosent lavere blant kvinner som gikk til mammografi, enn blant dem som ikke fikk undersøkt brystene på denne måten. Dette er helt i samsvar med lignende undersøkelser i Nederland.

(NTB)

Powered by Labrador CMS