Hunnaper nyter sex med andre hunner

Hunnapene blant japanmakakene satser på kvinnelige sexpartnere fordi det gir dem et bedre sexliv, antydes det i en ny amerikansk studie. De er så tiltrukket av hverandre at det muligens skader reproduksjonen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere har i lengre tid klødd seg i håret over florerende kvinnelig homoseksuell adferd hos enkelte aper.

En ny teori sier at dette er et biprodukt av en evolusjonær tilpasning til å oppleve nytelse ved å bestige hannaper, noe hunnaper gjør for å vekke hannens interesse, skriver journalen Science.

Mye jentesex

Observasjoner har vist at hunnene blant japanmakakene (Macaca fuscata) ofte har sex med hverandre. De bestiger hverandre faktisk flere hundre eller flere tusen ganger per relasjon.

Evolusjonsbiologen Paul Vasey, ved University of Lethbridge i Canada, rapporterte i 1998 at hunnene til og med konkurrerer med hannmakaker om seksualpartnerne. De konkurrerer - og vinner!

Vasey noterte seg nemlig at hannene av og til prøver å bryte opp to hunner midt i elskovsakten, for å få en av dem til å pare seg med dem isteden. I slike situasjoner velger hunnene å holde seg til sin kvinnelige elskerinne i ni av ti tilfeller.

Vanskelig å forklare

Vasey og kollegaene hans klarte ikke å komme opp med en evolusjonær forklaring på denne lystbetonte oppførselen i 1998. Det var vanskelig å se hvordan dette kunne hjelpe hunnenes overlevelse og reproduksjon.

For å få bitene til å passe sammen, satte Vasey i gang med å samle inn observasjoner av ville makaker av begge kjønn og i alle aldre.

Fra de tidlige dataene har han formulert en teori om hvor de evolusjonære røttene til den kvinnelige homoseksuelle beilingen stammer fra.

Hannene bestiger hverandre i lek

'Japanmakakene er også berømte for å vaske maten sin, og er de nordligste primatene bortsett fra menneskene.'
"Japanmakakene er også berømte for å vaske maten sin, og er de nordligste primatene bortsett fra menneskene."

Forklaringen begynner med leken mellom unge hannmakaker. Når de leker og boltrer seg i gresset, bestiger en av dem ofte den andre. Hannapen som blir liggende underst gjengjelder i neste runde med å bestige lekekameraten.

Det ser ut som de voksne hunnmakakene er i stand til å utnytte denne refleksen hos hannene. De bruker den til å få seksuelt uinteresserte eller trege hanner til å pare seg med dem.

Evolusjonen har altså sørget for at hunnapene opplever en nytelse ved å bestige hannene, for at hannenes interesse vekkes, slik at de gjengjelder tilnærmingen med å pare seg med hunnene.

Mer nytelse mellom hunner

Problemet er bare at det kan se ut som hunnene, som masturberer både når de bestiger hanner og andre hunner, på ett eller annet tidspunkt oppdaget at det var mer nytelse å hente hos venninnene.

Fordi det ikke er noen evolusjonær fordel at to hunner blir sexpartnere, er forskernes neste skritt å undersøke om oppførselen skader den reproduktive suksessen hos hunnmakakene.

Ødelegger for reproduksjonen?

Vasey er allerede i gang med å undersøke om hunnene velger andre hunner foran hanner mens de har eggløsning - noe som mest sannsynlig vil legge en demper på hunnens muligheter til å videreføre genene sine.

Han presenterte studiene på forskerkongressen hos American Association for the Advancement of Science (AAAS) den 17. februar.

Lenker:

Hjemmeside: Paul Vasey
Paul Vasey: Mate competition survey
Animaldiversity: Om japanmakaker

Powered by Labrador CMS