Homofobi i svenske skoler

Nærmere 40 prosent av alle homofobe overgrep i Sverige begås av personer under 18 år. Svenske skoler greier ikke å skape et miljø fritt for hat mot homofile og lesbiske, advarer samfunnsvitere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lærerne må bli bedre til å undervise om seksuelle legninger og forebygge homofobi, krever Sören Andersson, som leder det svenske riksforbundet for seksuelt likeverd. Han får støtte av de framtredende lærerrepresentantene Metta Fjelkner og Eva-Lis Preisz.

To unge norske homofile som var åpne om sin legning, ble i sommer slått ned, noe som har utløst en debatt her hjemme om homofobi spesielt blant innvandrerungdom. I Sverige viser en fersk rapport fra landets kriminalitetsforebyggende råd at lærerne sliter med kunnskapene om homofili.

Motiv

Ifølge rapporten begås nærmere 40 prosent av alle forbrytelser med homofobt motiv av personer som er yngre enn 18 år, og ni av ti overgripere er menn. Skolen klarer ikke å skape et miljø fritt for homofobi, skrev Stockholm-avisen Dagens Nyheter tirsdag.

Bare 2 prosent av lærerne har fått spesiell kompetanseutvikling for undervisning rundt homofili og homofobi. Bare 8 prosent sier de mener utdannelsen har gitt dem grunnlag for å håndtere spørsmål som har med seksuell legning å gjøre, framholdt avisen.

Myndighetene må nå la skolens personale få de nødvendige ressursene for å kunne jobbe for likeverd mellom mennesker med ulik seksuell legning. Først og fremst må man fange opp og motvirke homofobi, mener Andersson, Fjelkner og Preisz.

Krav

Kravet er at regjeringen setter av penger til en nasjonal informasjonssatsing. Samtidig må alle skoleledere pålegges å gi videreutdanning av hvordan man forebygger krenkende behandling av homofile, bifile og transer, fastslår de tre i en debattartikkel i Dagens Nyheter.

- Vi mener dette er et spørsmål av rikspolitisk betydning. Hvis vi motvirker homofobi, kan vi hjelpe alle de ungdommer som fortsatt lever i frykt og ikke våger å stå fram med sin legning, heter det videre i artikkelen.

Problemet gjelder ikke bare ungdom. For ifølge rapporten Dagens Nyheter viser til, sier en av ti av lærerne som deltok i prosjektet «Under Ytan» («Under Overflaten») at krenkende omtale av homofile også er utbredt blant de voksne i svenske skoler.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS