På vei mot selvfornyende hjerte

Pasienter rammet av hjerteinfarkt har blitt bedre ved hjelp av stamceller fra egne hjerter. Dette er første gang leger har fått et organ til å fornye seg selv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang har behandling med stamceller gjort pasienter bedre etter hjerteinfarkt. (Foto: Colourbox)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Stamceller

Stamceller skiller seg fra andre typer celler ved at de både kan fornye seg selv ved å gi opphav til identiske celler etter celledeling, og utvikle seg til spesialiserte celler som for eksempel muskel-, blod-, hud-, eller nerveceller.

Det fins ulike typer stamceller:
Totipotente stamceller kan gi opphav til alle typer celler i menneskekroppen.

Pluripotente stamceller kan gi opphav til alle celletyper i menneskekroppen, bortsett fra de cellene som utvikler seg til morkake.

Multipotente stamceller har et mer avgrenset utviklingspotensial enn toti- og pluripotente stamceller. Et eksempel på disse mer spesialiserte stamcellene er bloddannende stamceller i beinmargen, som kan utvikle seg til røde blodlegemer, alle typar hvite blodlegemer og til blodplater.

(Kilde: Regjeringen.no)

På en klinikk i USA ble 17 pasienter som nylig hadde hatt hjerteinfarkt behandlet med stamceller fra eget hjerte.

Ett år etter var skadene i pasientenes hjerter halvert. I tillegg hadde hjertemusklene deres økt på en måte som forskerne bak studiet kaller enestående.

Til sammen var 25 personer med i studiet, og samtlige hadde nylig hatt hjerteinfarkt.

De som ikke fikk stamcellebehandling ble behandlet på måter som er vanlige etter et slikt illebefinnende. Hos dem fant man ingen bedringer.

_____________________________

Les hele saken på NRK.no

 

Powered by Labrador CMS