Unge, friske menn skulle trene intensivt etter tre netter med lite søvn. Da skilte de ut mer av et stoff som hjertesyke har mye av.

Hard trening og lite søvn kan være skummelt for hjertet

Unge menn trente intensivt med og uten søvnunderskudd. Med søvnmangel skilte de ut mer av et stoff som kan tyde på fremtidig hjertesykdom, viser ny studie. Men studien har store svakheter, sier forsker Stein Ørn.

Lite søvn øker risikoen for flere hjertekar-sykdommer, som høyt blodtrykk og hjerteinfarkt. Det gjør også kroniske forstyrrelser i søvnmønsteret.

Dette vet man fra tidligere befolkningsstudier.

Men samtidig kan trening minske risikoen for hjertekar-sykdom.

Så hva skal man gjøre om man sover dårlig, trene eller la være?

Svenske forskere ville finne ut hvordan lite søvn påvirker hvordan hjertekar-systemet belastes ved hard trening.

De har samarbeidet med forskere ved Akershus universitetssykehus, Ahus.

Et protein øker ved akutt hjertetrøbbel

I hjertets muskelceller finnes et spesielt protein – troponin – som frigjøres når man trener med høy intensitet.

På sykehus måles troponin rutinemessig fordi det øker betydelig når pasienten har akutte hjerteproblemer.

Høye nivåer av dette proteinet etter trening har vært koblet til en viss forhøyet, fremtidig risiko for sykdommer som rammer hjertekarsystemet.

– Vi syntes derfor det var viktig å studere om utskillelsen av troponin ved trening påvirkes av forkortet søvn, sier Jonatan Cedernaes til expertsvar.se.

Han er lege og dosent i medisinsk cellebiologi ved Uppsala universitet.

Cedernaes påpeker at det er mange yrkesgrupper som regelmessig får for lite og avbrutt søvn, som for eksempel i helsevesenet.

Unge, friske menn ble testet i søvnlab

I studien deltok 16 friske, normalvektige unge menn som ikke hadde hatt hjertekar-sykdom eller slike sykdommer i familien.

Alle hadde vanlige søvnvaner og fikk regelmessig mellom syv og ni timers søvn.

Så ble de plassert i et søvnlaboratorium, hvor de fikk sove uforstyrret tre netter på rad. Den andre gangen ble de holdt våkne halve natten, i tre netter på rad.

Begge gangene trente de intensivt dagen etter den siste natten.

Forskerne tok blodprøver av dem, både før og etter treningen. Troponin-nivået økte i timene etter trening begge gangene.

Men nivået av troponin steg mer og var 40 prosent høyere etter tre netter med lite søvn enn etter netter med normal søvn. Det var individuelle forskjeller.

Det tyder på at lite søvn kan øke treningsindusert hjertesykdom, sier forskerne.

Studien er publisert i Molecular Metabolism.

Verdt å vite for idrettsutøvere og militære

Trening med høy intensitet har generelt fordeler på sikt.

– Våre resultater kan være verdt å se på for visse grupper, som for eksempel høyt presterende idrettsutøvere og militære, sier Cedernaes i en pressemelding fra Uppsala universitet.

Det er mulig at mer kronisk søvnproblemer kan øke risikoen for at hjertet tar skade av mer intensiv trening, tror forskerne.

Forskerne påpeker at studien er liten og kaller den en pilotstudie. De mener derfor at den bør følges opp med studier med flere deltakere.

Også med kvinnelige deltakere og andre aldersgrupper.

Ikke nødvendigvis skade

Det er en veldig sterk sammenheng mellom troponin og belastning, ifølge Stein Ørn. Han er spesialist i indremedisin og hjertesykdommer og overlege ved kardiologisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus.

Han er også professor II ved universitetet i Stavanger, og har de siste årene publisert mange studier om treningsbelastning og troponin.

– Troponin er en ekstremt viktig markør for mulig fremtidig hjertesykdom, men også en ren stressmarkør, som ikke behøver å varsle skade, sier Ørn til forskning.no.

Troponin dannes i selve hjertemuskelen og er enten et tegn på stress eller hjerteskade, forklarer han.

Derfor kan troponin-nivåer veldig fort feiltolkes, mener han.

– Det kan hende at lite søvn har gitt mer stress i denne studien, men det er store svakheter i måten de har gjort forsøkene på, sier han.

– Slik studien er utført, er det altfor usikkert hvor mye lite søvn har å si for hjertebelastning ved trening, sier Stein Ørn.

Svakhet i metoden

Ørn mener det mangler altfor mange opplysninger om hvor intenst deltakerne har blitt belastet.

– Deltakerne har blitt belastet på 75 prosent av maksimalt oksygenopptak, men det står for lite om hvordan de har styrt belastningen, sier Ørn.

At deltakerne har syklet to ganger, kan ha innvirket ved at de har tatt i ekstra hardt den andre gangen.

– Vi vet at folk holder litt igjen den første gangen de skal sykle i studier, mens de ofte drar til mer når de har vært gjennom det før, forklarer han.

For å unngå denne feilkilden burde de ha gjort testene i forskjellig rekkefølge, mener han.

Altså latt deltakerne få lite søvn første gang, og normal søvn andre gang, eller eventuelt gjentatt forsøket i omvendt rekkefølge.

– Slik studien er utført nå, er det altfor usikkert hvor mye lite søvn egentlig har å si for hjertebelastning ved trening, konkluderer han.

Trening kan beskytte

En god og lang nok nattesøvn beskytter hjertet. Kronisk og gjentakende forstyrrelser av søvnen er dårlig for hjertehelsen.

Men det er mange livsstilsfaktorer som innvirker på hjertehelsen.

Trening kan motvirke visse negative effekter som søvnunderskudd har på stoffskiftet, tyder tidligere studier på.

Befolkningsstudier tyder også på at trening kan motvirke negative virkninger av søvnmangel på hjertekar-systemet.

De som oppgir at de trener regelmessig, senker risikoen for å dø av hjertekar-sykdommer, selv om de får litt mindre søvn enn de burde.

Men hvor mye søvn vi trenger, er individuelt.

Referanse:

T. Martikainen, F. Sigurdardottir, C. Benedict, T. Omland, J. Cedernaes. Effects of curtailed sleep on cardiac stress biomarkers following high-intensity exercise. Molecular Metabolism. 26. januar, 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS