Gode tarmbakterier elsker sjokolade

Mørk sjokolade skal være bra for hjertet. Nå tror forskerne de vet hvorfor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Sjokoladeelskere har lenge kunnet glede seg over rapporter fra forskningens verden:

Kakao er ikke bare godt for ganen, men ser ut til å være bra for hjertet. Ulike studier har pekt mot at de som spiser mørk sjokolade får både lavere blodtrykk og bedre fettprofil i blodet, og godsakene er forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdommer.

I 2012 konkluderte en australsk studie med at daglig knasking av mørk sjokolade faktisk kunne være et effektivt tiltak for å forebygge hjertesykdom hos mennesker med metabolsk syndrom.

Og nå tror altså et nytt team av kakaoforskere at de skjønner litt mer av hvorfor. Det viser seg nemlig at det ikke bare finnes enkelte mennesker som elsker sjokolade. Det samme gjelder også for visse innbyggere i tarmene våre.

De hiver i seg sjokoladen, og forvandler noen av kakaostoffene til forbindelser som demper hjertefarlig betennelse i kroppen.

Kunstig tarm

Forskerne fra Louisiana State University har undersøkt kakaoens virkning ved å fôre flere typer sjokoladepulver til en kunstig tarm, som de har lagd av en serie forsøksglass som etterligner et menneskelig fordøyelsessystem.

Der inne ble mange av stoffene i sjokoladen brutt ned slik de blir i en vanlig tarm. Til slutt satt teamet igjen med stoffer som kroppen selv ikke er i stand til å fordøye. De ble så dumpet hos en gjeng normale tarmbakterier.

Og det var altså her det skjedde. Bifidobakterier og andre gode bakterier begynte å gjære stoffene som var igjen av sjokoladen. I denne prosessen dannet de mindre molekyler som kan tas opp av kroppen.

Og disse stoffene ser ut til å motvirke betennelsestilstander i kroppen, mener forskerne.

Tilskudd

Når disse forbindelsene absorberes av kroppen, demper de betennelser i hjerte- og karvevet, og reduserer slik risikoen for sykdom på lang sikt, slår forsker John Finley fast i en pressemelding.

I sammendraget til forskningsrapporten står det imidlertid bare at bakteriegjæringa kan være forklaringa på noen av de helsebringende egenskapene til kakao.  Så siste konklusjon er vel neppe trukket verken om hvor sunn sjokoladen faktisk er og hvordan den virker i kroppen.

Men Finley og kollegaene fantaserer like fullt om at industrien nå kan begynne å utvikle et slags kosttilskudd av stoffer fra sjokolade og andre ingredienser som fremmer veksten av nyttige bakterier i tarmene våre.

Det kan sikkert bli en lønnsom business. På den annen side kan det kanskje være en ide å se hvordan det har gått med en del andre glade forsøk på å konsentrere antioksidanter og andre antatt helsebringende stoffer i kosttilskudd.

Ut ifra et brukerperspektiv kan man jo også spørre seg hva disse forskerne egentlig driver med. Her har de altså oppdaget at helt vanlig snop tilfeldigvis viser seg å være forebyggende medisin. Og det første de tenker på er å forvandle det hele til et tilskudd?

Referanse:

Forskningen ble presentert på det årlige møtet i American Chemical Society, 19. mars 2014.

Powered by Labrador CMS