Mer effektiv med kaffe og druesukker

Bilder av hjernen avslører at en kombinasjon av kaffe og druesukker kan gjøre deg mer effektiv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Ifølge de spanske forskerne skal denne frokosten kunne forbedre både korttidshukommelsen og konsentrasjonsevnen. (Illustrasjofoto: iStockphoto)"

Om koffein og druesukker:

Koffein er et alkaloid som stimulerer hjernevirksomheten og åndedrettssenteret, reduserer nervenes reaksjonstid og motvirker søvnighet.

Koffein øker hjerterytmen og utvider hjertets arterier og en del andre blodårer. Stoffet virker også vanndrivende og øker urinproduksjonen i nyrene.

En vanlig kaffekopp inneholder rundt 150 milligram koffein, mens en kopp te inneholder mellom 50 og 75 milligram.

Druesukker, eller glukose, finnes i saften til søte frukter, men også som bestanddel i mer kompliserte karbohydrater. 

I menneskekroppen blir alle karbohydrater unntatt cellulose omdannet til glukose.

Glukose er viktig for celleåndingen, og noe av stoffet blir også lagret i leveren og musklene som glykogen.  

Kilder: snl.no og caplex.no

Spanske forskere har funnet ut at koffein og druesukker ser ut til å forsterke hverandres effekt, og at kombinasjonen av de to stoffene kan øke hjerneaktiviteten.

- Hovedfunnet vårt er at kombinasjonen av de to stoffene forbedrer kognitiv prestasjon ved å holde i gang konsentrasjonen og hukommelsen.

- Stoffene forbedrer effektiviteten i de to områdene i hjernen som tar seg av disse tingene, sier Josep M. Serra-Grabulosa, som ledet studien, i en pressemelding fra Universitat de Barcelona.

Studien er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental.

Vannglass med druesukker og koffein

De førti deltagerne som var med på studien ble delt opp i fire ulike grupper. Den ene fikk et glass vann hver, den andre gruppen fikk et glass vann med 75 gram druesukker, den tredje fikk et glass vann med 75 mg koffein, og den fjerde gruppen fikk hver et glass vann med 75 gram druesukker og 75 mg koffein.

Deltagerne fikk hjernene sine sjekket i en fMRI-maskin (funksjonell magnettomografi) før de drakk vannglasset sitt, og så en halvtime etter.

Les mer om fMRI-metoden i bakgrunnsartikkelen til høyre. 

Undersøkelsene viste tydelig at deltagerne som drakk vannglasset med både druesukker og koffein hadde økt aktivitet i to deler av hjernen som blant annet styrer konsentrasjon og korttidshukommelse.

Denne effekten ble ikke sett hos deltagerne som fikk i seg bare koffein eller bare druesukker.

Forskerne peker likevel på at de forstår lite av hvordan koffein og druesukker forsterker hverandre og påvirker hjernen, og at de derfor planlegger flere studier på området. 

Referanser: 

Josep M Serra-Grabulosa mfl: Glucose and caffeine effects on sustained attention: an exploratory fMRI study, Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental, november 2010 Se sammendrag

Combined consumption of caffeine and glucose improves the efficiency of brain activity, pressemelding fra Universitat de Barcelona

Powered by Labrador CMS