Depresjoner vanlig etter hodeskader

EurekAlert melder at pasienter som opplever en hodeskade ofte også vil oppleve en alvorlig depresjon eller andre psykiske lidelser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I to artikler i januarnummeret av The Archives of General Psychiatri har en sett nærmere på risikoen for tilleggslidelser ved hodeskader. Begge artiklene viser til en kraftig økt risiko for psykiske lidelser for slike pasienter.

Ikke bare somatiske plager

Man finner at humørforstyrrelser og angst viser seg å være vanlige komplikasjoner for pasienter som har opplevd alvorlige hodeskader (TBI). Også alvorlige depresjoner kan bli følgen av en slik hodeskade.

I den ene studien viste Jorge m fl ved universitetet i Iowa, at hver tredje pasient med TBI utviklet en alvorlig depressiv lidelse i løpet av det første året etter ulykken. Også angst var vanlig blant pasientene, og vanligst hos dem som også var deprimerte. Hos de som var deprimerte kunne en også ved scanning se redusert volum av grå hjernemasse.

"Hjernen er et sårbart kunstverk."

En ulykke kommer sjelden alene

Hos de av pasientene som hadde TBI og var deprimerte, fant en i så mye som 77 prosent av tilfellene også angst. I 57 prosent av tilfellene viste pasienten da også aggressiv adferd.

I en beslektet studie fikk Fann m fl ved universitetet i Seattle tilsvarende resultater. De fant at alvorlig TBI tredoblet risikoen for en psykiatrisk lidelse i løpet av det første året, og at en mild TBI doblet risikoen for psykiatriske lidelser i dette tidsrommet.

Ingen av studiene går lenger enn et år etter ulykkene.

EurekAlert

Archives of General Psychiatry

Powered by Labrador CMS