Langtekkelige møter der mange fikler med kaffekopper, briller og kulepenner er ingen drøm for de som hater andres gjentakende småbevegelser.(Foto: fizkes / Shutterstock / NTB)
Blir du sint av kollegaens rastløse fot eller fikling med hår?
Misofoni gjør at noen blir sinte av andres lyder. Slik som klikking med kulepennen eller kollegaen din som snufser og kremter med jevne - og korte - mellomrom.
Men nå har forskere undersøkt «hat mot bevegelser», som University of British Columbia i Canada kaller det. Studien deres er publisert i tidsskriftet Scientific Reports.
Kjæresten klagde over fikle-vane
- Jeg ble inspirert til å studere misokinesi etter at en kjæreste fortalte meg at jeg har en fikle-vane, sier forsker Todd C. Handy.
Han var ikke klar over at han fiklet spesielt mye. Kjæresten skal videre ha fortalt at hun ble stresset når hun så både han og andre personer fikle med ting.
Som professor i kognitiv nevrovitenskap ville han finne ut hva som skjer i hjernen. Så han samlet sammen et utvalg på totalt 4100 personer.
Mange blir stressa
I studien viser det seg at partneren hans slett ikke var den eneste som opplevde å bli stressa av fikling.
Deltakerne skulle rapportere om hvorvidt de opplevde angst eller frustrasjon når de så noen som tygde tyggis, ristet på en fot eller tappet med fingrene.
De fant at en tredel av deltakerne hadde en sensitivitet for å se andre fikle. De ble negativt følelsesmessig påvirket og ble sinte, engstelige eller frustrerte.
Kanskje betyr det at så mange som én av tre sliter med dette?
Disse personene rapporterte om vanskeligheter og redusert glede på jobb, skole og i sosiale settinger.
Orket ikke sosiale situasjoner
Noen svarte til og med at de deltok på færre sosiale situasjoner som følge av tilstanden.
Og det økte med alderen. De eldre i studien rapporterte om flere utfordringer knyttet til tilstanden.
Annonse
Å bli irritert av lyder er én ting. Men hvordan kan folk reagere negativt på å se folk bevege på seg?
Forskerne bak studien har en forklaring på det også. De tror det handler om en slags form for empati.
De lurer på om svaret kan ligge i såkalte speilnevroner.
Celler reagerer på andres bevegelser
Speilnevronene sitter i hjernen. De aktiveres rett før du gjør en bevegelse. Men de aktiveres også når noen andre gjør en bevegelse. Speilnevroner ble oppdaget da forskere så at rheusaper hermet etter mennesker.
Og derfor heter det altså speilnevroner. Vi speiler andres bevegelser i hjernen vår.
- Speilnevroner hjelper oss å forstå andre og intensjonen bak bevegelsene deres, sier forsker Sumeet Jaswal.
Hun forklarer at speilcellene også henger sammen med empati.
- Når du ser noen får vondt, kan det hende du skjærer en grimase selv. Det er fordi smerten blir speilet i hjernen din. Det gjør at du tar del i deres følelser og føler empati, forklarer hun.
Speiler andre menneskers nervøsitet?
Det virker langt mellom å se noen ha vondt og til å bli sint av at de fikler med håret. Men de har en teori.
For fikling kan være et tegn på nervøsitet eller engstelse. Så når noen med misokinesi ser det, er de kanskje over-sensitive for å føle på det samme selv.
Annonse
Kanskje er noen rett og slett genetisk disponert for å hate andres bevegelser? Den nye studien gir ingen klare svar på det. Ei heller om det faktisk er speilcellene som spiller inn. Det håper forskerne å finne ut i årene som kommer.
- Du er ikke alene, sier forsker Handy til dem som opplever andres bevegelser som fryktelige.
- Det er et utbredt problem som aldri egentlig har blitt snakket om. Nå som vi setter i gang diskusjonen er det grunn til å håpe på bedre forståelse og behandling, sier han.
Referanse:
Jaswal, Sumeet M., De Bleser, Andreas K. F., Handy, Todd C. (2021). Misokinesia is a sensitivity to seeing others fidget that is prevalent in the general population. Scientific Reports.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?