Over 300 kjærlighetsbrev er bevart mellom den svenske greven Philip Christoph Königsmarck og den tyske Sophia Dorothea, som uheldigvis allerede var gift. De romantiske avsnittene var delvis skrevet med koder, men ganske uskyldig sett med moderne øyne. Likevel vitnet det om et skandaløst forhold i den tiden. Greven forsvant sporløst på et slott, hvor det nylig ble funnet et skjelett. (Foto: Universitet i Lund)

300 år gammel drapsgåte kan være løst

Et skjelett som ble funnet på et tysk slott i sommer, kan oppklare en gammel forsvinningsgåte. Adelige kjærlighetsbrev kan være motivet for et kongelig bestillingsdrap på en greve. Kan DNA løse gåten?

Da utroskapen ble avslørt, ble hertuginne Sophia Dorothea lukket inne på Ahlen slott i Tyskland og levde der i 30 år til hun døde. Elskeren, den svenske greven, forsvant sporløst. (Foto: Wikipedia)

Under restaurering av Leine slott i Niedersachsen i Tyskland i sommer, fant bygningsarbeiderne et skjelett. Bein- og klesrestene er undersøkt av leger, men de kan ikke fastslå noen dødsårsak.

Men det var her den unge, svenske greven Philip Christoph Königsmarck forsvant sporløst i det herrens år 1694.

– Om levningene viser seg å være den unge, svenske greven som forsvant for 322 år siden, kan han ha blitt offer for et kongelig sjalusidrap, forteller historieforskeren Håkan Håkansson. Han sitter på over 300 kodede kjærlighetsbrev ved Universitetet i Lund i Sverige.

De vitner om at greven hadde et fullstendig uakseptabelt kjærlighetsforhold.

Ulykkelig ekteskap med fyrste

Greven var bare 29 år da han forsvant. Han hadde i lengre tid hatt et kjærlighetsforhold til sin barndomsvenninne Sophia Dorothea, som uheldigvis allerede var gift. Og ikke med hvem som helst.

Hun ble allerede som 16-åring gift med den seks år eldre arveprinsen Georg Ludwig av Hannover av politiske årsaker. Senere ble han kong George den første av England.

Men det var et ulykkelig ekteskap, og Georg og foreldrene hans var kjølige mot hertuginne Sophia Dorothea.

Grev Philip forsvant etter en nattlig visitt til prinsessen.

Heftig brevveksling

Grev Philip og Sophia Dorothea brevvekslet intenst. Over 300 brev som ble sendt over en toårsperiode er bevart. Turtelduene sendte altså tre brev i uken til hverandre.

Brevene ble donert av den flittige samleren Pontus de la Gardie, som samlet på arkivmateriale fra svenske adelsfamilier.

De blir nå oppbevart ved universitetsbiblioteket i Lund.

– Det er ikke uvanlig at mennesker på denne tiden skrev så mange brev. Ofte skrev de brev flere ganger om dagen, sier Håkan Håkansson, førsteamanuensis i idehistorie ved Lund universitet til forskning.no.

Mange av brevene inneholder også tallkoder, noe som var mer uvanlig.

– Det hemmelige språket ble nok brukt for å gjemme sensitiv informasjon, men de ble tydet allerede på 1800-tallet, forteller han. 

- Kjærlighetshistorien var en skandale i samtiden, og kunne svertet ryktet til både det tyske og det engelske kongehuset kraftig, sier forsker Håkan Håkansson i idehistorie ved Lund Universitet. (Foto: privat)

Uskyldig, men skandaløst

Tallkodene var ikke mer innfløkt enn at hvert tall tilsvarte en bokstav i alfabetet. Når budskapet i brevene gikk fra å være hverdagslig til å bli mer romantisk, brukte turtelduene tall.

Sett med moderne øyne var innholdet i tallkodene likevel ganske uskyldig.  

Fyrst Georg var også notorisk utro, og med flere kvinner. På den tiden var det normalt at menn, og også konger hadde en rekke elskerinner. 

– Men på den tiden var det mye verre, virkelig skandaløst at en prinsesse hadde et utenomekteskapelig forhold, forteller Håkansson.

Men selv om elskerne prøvde å holde innholdet hemmelig må de ha hatt noen betrodde venner til å levere brevene, sier han. Det var trolig dette som ble den fatale akilleshælen i forholdet.

Ble spekulert i om barna var grevens

Sophia Dorothea og Georg Ludwig hadde to barn, en datter som senere ble mor til Fredrik den store av Preussen og en sønn som ble kong George den andre av England. I samtiden lurte mange på om den svenske greven kunne være faren til disse barna. 

Arveprins Georg Ludwig av Hannover ble senere Englands kong George den første. I samtiden ble det spekulert i om den svenske greven kunne være faren til barna Sophia fikk i ekteskapet med Georg. I så fall kunne det blitt en enorm skandale for flere kongehus. (Foto: Wikipedia)

– Om barna hadde vært uekte, ville det rammet både det engelske og det svenske kongehuset alvorlig, og svekket legitimiteten, forklarer Håkansson.  

Men forskerne har senere regnet ut at barna ble født lenge før Sophia møtte den svenske greven. 

Lenge funderte forskere også på om brevene kunne være forfalskninger, laget for å svekke kongehusene.

– Men det er for lengst slått fast at brevene er ekte, sier Håkansson.

Planla å rømme

Sommeren 1694 planla Philip Königsmarck og Sophia Dorothea å rømme sammen. Men så langt kom de ikke.

Kjærlighetsaffæren deres ble avslørt, trolig av en av deres venner, grevinne Clara Elisabeth von Platen.

Skandalen var et faktum, og grev Philip forsvant sporløst.

Sophia Dorothea ble sendt bort og innesperret på slottet Ahlden i Lüneburg, ikke så langt fra Hannover. Der var hun resten av sitt liv, i 30 år. 

Folk mistenkte allerede på den tiden at Georg Ludwig hadde fått greven drept, men kroppen ble aldri funnet.

DNA av slektninger

Forskerne vil nå sammenligne DNA fra beinrestene som ble funnet, med DNA fra levende slektninger av Philip. Disse vil bli foretatt av Göttingen Universitet.

– En slektning av den svenske greven har allerede sagt seg villig til å bidra, og har avgitt DNA, sier Håkansson.

I så fall kan det 300 år gamle drapsmysteriet bli løst. Men Håkansson tror det er lite sannsynlig at skjelettet virkelig er Grev Philip.

– Det er åpenbart at denne stakkars personen ikke døde en naturlig død, siden han ble funnet i et slott, og ikke på en kirkegård, sier Håkansson. Men mulighetene er likevel store for at det kan være noen andre, mener han. 

– På et slott er det jo hundrevis, kanskje tusenvis av mennesker innom, enten som tjenere eller gjester, så jeg tror det er mer sannsynlig at det er en annen person, sier historikeren. 

Her kan du se en video av Lund Universitet om kjærlighetshistorien:

Powered by Labrador CMS