Disse kunstverkene kan ha blitt stjålet fra jødiske menn og kvinner under andre verdenskrig. Nå er åtte av dem sporet til sine rettmessige eiere, ved hjelp av et israelsk slektsgranskningsfirma. (Foto: Den Hollandske Museumsforening)

Arvinger av stjålet kunst fra krigen funnet ved hjelp av slektsgransking

Før og under 2. verdenskrig ble store mengder kunst stjålet, konfiskert eller tvangssolgt. Nå er åtte familier som er etterkommere av de jødiske eierne sporet opp, etter forskning fra et nettsted for slektsgransking.

Søndag 27. januar er det den internasjonale Holocaust-minnedagen.

Mellom 1933 og frem til slutten av andre verdenskrig ble store mengder malerier og andre kunstverk stjålet, konfiskert av nazistene eller forsvant under andre mistenkelige omstendigheter. Kunsten var eid av jøder, og mye ble solgt.

I oktober 2018 offentliggjorde Den Hollandske Museumsforening en oversikt over 173 av disse kunstobjektene. Den oppfordret nederlandske museer til undersøke opprinnelsen til kunstverkene, som blant annet besto av et maleri av Henri Matisse.

Nylig omtalte vi en studie om hvordan det gikk med de som overlevde Holocaust.

Fant åtte familier med arvinger

Siden da har et forskningsteam ved slektsgranskings-nettsiden MyHeritage undersøkt historikken til hvert enkelt kunstverk, for å prøve å spore opp etterkommerne av eierne.

Så langt er åtte familier kontaktet, med beskjed om at de er etterkommerne av de opprinnelige eierne av noen av kunstverkene.

Saken er også omtalt i den nederlandske avisen Het Parool.

Har brukt slektstrær til hjelp

MyHeritage er et av de største nettbaserte slektshistorie-selskapene i verden, med nesten 100 millioner brukere rundt om i verden.

Det er basert på at brukerne selv fyller inn opplysninger om de nærmeste slektningene sine, og de kan knytte forbindelser med andre slektninger. Medlemskap er gratis, men man kan kjøpe tilleggstjenester, som feks DNA-test.

– Vi hjelper folk med å få bedre innsikt i sine slektshistorier og til å gjøre oppdagelser om slekten sin, sier Yael Beck Nada som leder den norske avdelingen, til forskning.no.

I alt er det etablert 43 millioner slektstrær.

MyHeritage har også en egen forskningsavdeling, som de siste månedene på frivillig basis har jobbet med prosjektet for å finne de rettmessige eierne av kunstverkene.

Ante ikke at de var etterkommere

De opprinnelige eiernes navn stod i mange tilfeller skrevet bakpå selve verkene. Dermed etablerte forskere slektstrær for hver familie, slik at forholdet mellom de nålevende etterkommerne og de opprinnelige eierne kom tydelig frem.

Nå er åtte familier kontaktet og informert om at de er etterkommere av de opprinnelige eierne.

Disse familiene bor i USA, Storbritannia, Tyskland, Holland og Israel.

– Ingen av familiene som ble kontaktet, visste om denne kunstlisten. Noen av dem visste ikke engang at de var etterkommere av de opprinnelige eierne, sier Nada til forskning.no.

Kan kreve dem utlevert

Familiene kan nå ta kontakt med museet og eventuelt kreve kunstverkene som engang tilhørte deres familier, utlevert.

I samlingen var det verker av den hollandsk-jødiske maleren Mommie Schwarz og den belgiske maleren og billedhuggeren Eugène Joseph Verboeckhoven. En rekke jødiske lysestaker, relikvier og skulpturer var også representert.

Powered by Labrador CMS