Denne illustrasjonen viser hva slags skjell denne trilobitten spiste for mer enn 465 millioner år siden. Denne arten kalles Bohemolichas, og den var ikke mer enn noen centimeter lang.
Denne illustrasjonen viser hva slags skjell denne trilobitten spiste for mer enn 465 millioner år siden. Denne arten kalles Bohemolichas, og den var ikke mer enn noen centimeter lang.

Forskere har undersøkt hva trilobitten spiste

Hva sto på menyen for 465 millioner år siden? 

Trilobitter var svært utbredt i en stor del av livets historie på jorda. Det er et av de aller vanligste fossilene som forskere avdekker, og de levde på jorda i hele 270 millioner år. 

Dette er mange titalls millioner år mer enn det fantes landlevende dinosaurer på jorda. Våre forfedre og andre apekatter begynte ikke å dukke opp for mer enn rundt 80 millioner år siden, så trilobittene er en virkelig eldgammel kjenning på jorden. 

Nå beskriver en forskergruppe et nyoppdaget trilobitt-fossil der innholdet i magen også er bevart. På grunn av spesielle bevaringsforhold i dagens Tsjekkia der fossilet er funnet, har det blitt godt bevart i 3D – også innholdet i fordøyelsessystemet.

Bitteliten – og store

Forskerne beskriver dette som et spesielt funn. Det er funnet fossiler av mange tusen forskjellige kjente arter av trilobitt. Disse trilobittene var tilpasset mange forskjellige miljøer i havet, blant annet på bunn eller høyere opp i vannsøylen. 

De kom i mange forskjellige størrelser, fra ørsmå varianter på størrelse med erter og helt opp til store tallerkener, ifølge magasinet American Scientist. 

Denne trilobitten var noen få centimeter lang, og den levde sannsynligvis på havbunnen. 

I hele fordøyelsestrakten fant forskerne massevis av skjell. De ligger helt tettpakket gjennom hele fordøyelsessystemet. Skjellene er bare delvis knust og ikke løst opp. Dermed mener forskerne at den ikke kan ha hatt kraftig syre i systemet. 

Giftig tarm

Forskerne mener trilobittens fordøyelsessystem sannsynligvis har hatt enzymer som bryter ned det myke vevet inne i skjellene. Dette ligner på fordøyelsessystemet til skalldyr som lever i dag, ifølge forskningsartikkelen som er publisert i tidsskriftet Nature. 

Det nyoppdagede fossilet er såpass godt bevart at forskerne kan avdekke mye om denne trilobitten. Etter at trilobitten døde, ble den liggende på havbunnen. Så ble den angrepet av mindre dyr, og forskerne kan se mikroskopiske tunneler som disse dyrene har gravd gjennom den døde trilobitten.

Alle de små dyrene har unngått fordøyelsessystemet. Dette betyr kanskje at det var veldig giftig der inne, ifølge forskerne.

Referanse:

Åhlberg mfl: Uniquely preserved gut contents illuminate trilobite palaeophysiology. NAture, 2023. DOI: 10.1038/s41586-023-06567-7. Sammendrag

Powered by Labrador CMS