Nett-TV: Raserte korallrev kan vokse opp igjen

Fiske kan gjøre store skader på korallrevene våre. Heldigvis vokser de opp igjen. Se video av de nye revene her.

Etter å ha gått gjennom videoopptak av 15 store korallrev utenfor Norge, har forskerne en negativ og en positiv nyhet: Mange av revene har til dels store skader etter fiskeredskaper, men samtidig har de fått bekreftet at ødelagte koraller kan vokse opp igjen.

De fleste skadene ser ut til å ha oppstått for cirka 30 år siden før det ble innført noen form for vern av de norske revene.

– Den mest synlige skaden etter fiskeutstyr er at vi kan observere biter av koraller som ligger strødd utover, sier Pål Buhl-Mortensen. Han er forsker ved Havforskningsinstituttet og har nylig publisert en artikkel om funnene i det vitenskapelige tidsskriftet Marine Biology Research.

Det har lenge vært usikkert om korallrev klarer å vokse opp igjen når de først er ødelagt. På videoopptakene av de ulike revene viser gjenveksten tydelig.

– Korallene vokser opp mot 2,5 centimeter i året, derfor er sannsynligvis koraller som er 25 centimeter høye mellom 10 og 15 år gamle, sier Buhl-Mortensen.

At ødelagte koraller kan vokse opp igjen er positivt for dyrene som vokser rundt dem.

– Det er helt tydelig ut fra studiet at mengden fisk er mye større på intakte korallrev enn på de skadde. Generelt er biomangfoldet større på korallrevene som ikke er berørt av bunntråling, forteller Buhl-Mortensen.

Referanse:

Pål Buhl-Mortensen: Coral reefs in the Southern Barents Sea: habitat description and the effects of bottom fishing. Marine Biology Research. 2017. Sammendrag

Powered by Labrador CMS