Klokkevekta kan redefinere kiloet

Fysikere krever en mer nøyaktig definisjon av et kilogram - en ny klokkevekt kan være løsninga.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette kilogrammet er en kopi av originale, og står utstilt på Cité des Sciences et de l’Industrie i Paris. Nærmere kommer vi ikke selve originalen, for den er godt beskyttet. Likevel legger den jevnlig på seg. (Foto: Japs 88/Wikimedia Creative Commons)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

SI-enhetene:

Et sekund, enheten for tid: er så lang tid det tar et atom av cesium-133 å bytte energitilstand 9 192 631 770 ganger

En meter, enheten for lengde: så langt som lyset flyr i vakuum på 1 / 299 792 458 sekund

En ampere, enheten for elektrisk strøm: den mengden strøm som vil forårsake en tiltrekkende kraft på 0,0000001 newton per meter ledning mellom to rette, parallelle ledninger med neglisjerbart tverssnitt plassert en meter fra hverandre i vakuum.

En kelvin, enheten for temperatur: en 1./273,16 av forskjellen mellom det absolutte nullpunkt og vanns trippelpunkt (som tilsvarer 0,01 grader Celsius).

En candela, enheten for lys: er den lysintensitet du får fra en lyskilde som sender ut monokromatisk lys i med frekvens på 540×1012 herz, med energiutsending på 1/683 watt per steradian.

Et mol, enheten for antall: en så stor mengde ting som det er atomer i 12 gram av rent karbon-12. Det tilsvarer ca. 6022×1023 (eller 602214100000000000000000) atomer, sandkorn eller sokker.

Et kilogram, enheten for masse: vekten til en klump i et hvelv i Paris.

(kilde: Kollokvium.no)

Sannsynligvis har du aldri kjent på behovet for å for å omdefinere kiloet, for de fleste av oss er et kilo et kilo - ferdig med det.

For fysikere stiller saken seg litt annerledes, de er nemlig ikke fornøyde med nøyaktigheten til referansekiloet som ligger i et hvelv i Paris.

– En supernøyaktig kvartsklokke

I fjor skrev vi om de to nye metodene som ble foreslått som nye kilodefinisjoner - kort oppsummert går den ene metoden ut på å måle en superrund kule, mens den andre metoden er å balansere tyndekraft mot elektrisk kraft med voldsom presisjon.

Nå har en tredje metode blitt lansert - en atomklokke.

_____________________

Les hele saken på NRK.no

Powered by Labrador CMS