Fullførte romvandring

To av astronautene om bord i den amerikanske romferja «Atlantis» fullførte tirsdag sin første romvandring.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De to oppholdt seg seks timer og 26 minutter utenfor romferja «Atlantis» og begynte arbeidet med å forsterke strømtilførselen til den internasjonale romstasjonen ISS. Stasjonen skal få sin kraftforsyning fordoblet.

Heidemarie Stefanshyn-Piper og Joe Tanner steg ut av ferja tirsdag formiddag norsk tid, på den første av tre romvandringer. «Atlantis» er koblet til ISS, og mannskapet har frist på seg til onsdag neste uke med å fullføre arbeidet med stasjonens solcellepaneler.

Da skal et russisk romfartøy av typen Sojus etter planen ankomme med et nytt mannskap til ISS. «Atlantis» må kobles fra romstasjonen for at Sojus-fartøyet skal kunne koble seg til og den nye besetningen gå om bord.

Etter planen skal to andre «Atlantis»-astronauter, Dan Burbank og Steve Maclean, onsdag gå ut i rommet for å fortsette arbeidet med de nye solcellepanelene. En avsluttende romvandring fredag skal brukes til oppdatering av kommunikasjonsutstyr.

«Atlantis», som ble skutt opp sist lørdag, skal etter planen lande på jorda igjen i neste uke. Den nå halvferdige romstasjonen ISS kan få en sentral rolle i fremtidige bemannede romferder til månen og med tiden kanskje til planeten Mars.

(NTB)

Powered by Labrador CMS