Fuglesang i verdensrommet

Snart er det klart for svensk Fuglesang i verdensrommet, nærmere bestemt Christer Fuglesang.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom alt går etter planen kan Sveriges første astronaut klatre om bord i den amerikanske romferja “Discovery” 7. desember, og sette kursen mot den internasjonale romstasjonen (ISS).

Fire dager etter oppskytningen skal Fuglesang ut på sin første spasertur i verdensrommet, og montere nytt utstyr på utsiden av romstasjonen.

Den svenske astronauten trener nå 10-12 timer om dagen ved NASAs hovedkvarter i Houston i Texas, mesteparten av tiden i et stort vannbasseng, iført den 100 kilo tunge drakten han må ha på seg under spaserturen i verdensrommet.

Selv om han er aldri så godt forberedt, medgir han at han er småredd for å gjøre tabber under arbeidet på utsiden av romstasjonen.

- Man vil jo ikke akkurat miste noe, sier Fuglesang.

Den svenske astronauten er ansatt av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA og håper også på en tur i verdensrommet når ESA skal sende opp sin Columbus-modul til ISS neste år.

- Jeg burde ha rimelig bra sjanse. Det er ikke så mange ESA-astronauter tilgjengelig. Om det finnes rettferdighet i systemet, burde jeg kunne få en tur til, sier Fuglesang.

(NTB)

Powered by Labrador CMS