Harry Kane kan komme til å juble over et mesterskapstrofé for første gang siden Bobby Moore tok imot VM-troféet for 55 år siden – også den gangen på Wembley.

Nå vinner England hele fotball-EM, ifølge beregninger

England går helt til topps når Norsk Regnesentral beregner resten av mesterskapet. Egil «Drillo» Olsen er ikke uenig, men peker også på Danmark.

De har simulert resten av fotball-EM 100 000 ganger bare siden Ukraina slo ut Sverige i den siste åttedelsfinalen tirsdag kveld.

Her er sannsynligheten:

Før kvartfinalene har Norsk Regnesentral beregnet denne sannsynligheten for at hvert av de åtte gjenstående landene går til topps:

England 27,0 %

Belgia 26,1 %

Spania 14,1 %

Italia 13,5 %

Danmark 9,6 %

Tsjekkia 6,1 %

Sveits 2,3 %

Ukraina 1,2 %

Rekkefølgen er den samme i beregningene av hvilke lag som sannsynligvis skal spille finale på Wembley 11. juli. Dit er det 52,2 prosent sjanse for at England kommer, og det er 40,7 prosent sannsynlig at Belgia når så langt.

Beregningene viser at England og Belgia nå er de store favorittene til å vinne mesterskapet, med England et hestehode foran.

Lettere til finale

– Grunnen til at England er på topp, er at de har veldig mye lettere vei til finalen. Etter hvert kan beregningene se annerledes ut, sier forskningsleder Magne Aldrin ved Norsk Regnesentral.

Belgia skal for eksempel møte Italia fredag. Vinneren der kommer til å klatre når mesterskapet skal spilles nye 100 000 ganger på datamaskinene.

Før mesterskapet lar Norsk Regnesentral datamaskinene «spille» kampene basert på vurderingene fra 15 fotballeksperter. Nå er det spilt så mange kamper at det er de virkelige resultatene som har mest å si for hva datamaskinene finner ut.

«Drillo»: Skjønner spådommen

Egil «Drillo» Olsen er slett ikke uenig med Norsk Regnesentral.

– At England er blitt favoritt? Jeg skjønner jo det. Danmark har også overrasket meg positivt, sier ekspertkommentatoren og eks-landslagstreneren.

Selv bruker han annen teknologi enn Norsk Regnesentral. – Opta Sports er vel de som kommer nærmest. De opererer med XG – «expected goals». De vurderer alle avslutninger med avstand fra mål, vinkel, avstand til motstander, og så får du en viss sjanse for å score, forklarer han.

– Det er et mer vitenskapelig uttrykk for det vi trenere gjorde i gamle dager, med å telle målsjanser.

Peker på Danmark

Før EM begynte, var Belgia en av de store favorittene. Ifølge Egil «Drillo» Olsen vant Danmark kampen mot Belgia klart på XG og målsjanser, selv om sluttresultatet ble 2–1 til Belgia.

Egil «Drillo» Olsen tror også på England, men trekker i tillegg frem Danmark som EM-favoritt.

– Jeg har 7–4 til Danmark. Belgia er et av de lagene som har skuffet meg mest. De har vært heldige, sier han.

I tillegg til England og Danmark trekker han frem Spania som et lag som kan finne på å gå hele veien, og han peker ut Ukraina som det svakeste laget som er igjen.

England møter nettopp Ukraina i kvartfinalen og så vinneren av kampen mellom Tsjekkia og Danmark i en eventuell semifinale.

Nervøs spåmann

Magne Aldrin gjør det godt i tippekonkurranser med kamp-for-kamp-beregningene fra Norsk Regnesentral.

Norsk Regnesentral har beregnet fotballsannsynlighet helt siden 1993. Den gangen hadde Norge en mulighet til å kvalifisere seg til VM ved å slå Polen.

– Vi sa at med så og så stor sannsynlighet ville Norge greie å kvalifisere seg, forteller Aldrin.

Han var på kampen selv. Da Erik Thorstvedt i det norske målet ble utvist tidlig i annen omgang, var han veldig nervøs. Men det ble seier, og Norsk Regnesentral fikk rett.

Det har forskningsinstituttet hatt mange ganger senere, også.

– Men det er ikke sånn at vi kan tippe med stor sannsynlighet hvem som vinner. På forhånd har den største favoritten 20 prosent sjanse for å vinne, sier Magne Aldrin. Det vil si at beregningene gir riktig vinner i ett av fem mesterskap.

Tippekonkurranser går bra

Sjansene for at beregningene skal spå riktig resultat i hver enkelt kamp, derimot, de er gode. Aldrin selv blir med på tippekonkurranser for moro skyld.

– På UEFAs konkurranse ligger vi på 37. plass av de 8800 norske som er med. Det er ikke verst. I EM-profeten på VG, der det er med over 80 000, ligger vi litt under 500. plass. Stort sett er vi blant de 10 prosent beste, og kanskje blant de par prosent beste, forteller han.

Men det er ikke alltid det går bra. Foran EM i 2004 fastslo Norsk Regnesentral at Hellas hadde 0,0 prosent sjanse til å vinne. Det var en bom med 100,0 prosent. Etter den gangen opererer beregningene aldri med mindre enn 0,1 prosent vinnersjanse.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS