Annonse
Hvilke fotballtalenter lykkes, og hvorfor? (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Hva skal til for å bli profesjonell fotballspiller?

I en tid da Norges herrelandslag ligger på 81. plass på FIFA-rankingen, skvist inn mellom ressurssterke fotballnasjoner som Guinea-Bissau og Armenia, og kvinnene er nede på en noe beskjeden 11. plass, kan det være på tide å ta en ekstra grundig kikk på talentutviklingen i landet vårt.

Fulgte i ti år

Stig Arve Sæther er universitetslektor i idrettsvitenskap ved NTNUs Institutt for sosiologi og statsvitenskap. Han har nylig gitt ut boka «De norske fotballtalentene – Hvem lykkes og hvorfor?». Sæther har fulgt en talentfull gruppe fotballspillere i ti år, fra de var rundt 13 - 14 år gamle til ganske nylig.

Hvem av dem lyktes med å bli profesjonelle fotballspillere, og hvorfor?

Noen av disse talentene har lyktes godt og spiller i dag på norsk toppnivå, også på landslag. Mange greide aldri å oppfylle guttedrømmene. Sæther forsøker å finne mønster og sammenhenger. Hva gjorde de annerledes, de som greide å gjøre fotball til et levebrød?

Ingen klare svar

Forfatteren har hatt kontakt med mange av de fremste norske trenerne, og det er oppsiktsvekkende at disse trenerne heller ikke selv mener de er spesielt gode til å finne de største talentene. Talentutvikling er vanskelig, ikke minst fordi de største talentene i lavere aldersgrupper ikke nødvendigvis er dem som lykkes best til slutt.

Helhetstenkning rundt talentets livssituasjon, mye trening, tilbakemeldinger i viktige faser, arbeidsvilje, mangel på primadonnanykker. Alt slikt spiller inn og mye mer.

Powered by Labrador CMS