Monsteret på Svalbard

Et av verdens største rovdyr - noensinne - ble funnet på Svalbard i høst. Tenk deg et dyr så langt som en buss, med tenner store som slangeagurker. Tenk deg samtidig disse tennene i en kjeft der en voksen mann kan legges på tunga og svelges hel…

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi snakker om en Pliosaurus, en av de aller største rovøglene som noen gang har levd. De ernærte seg på fiskeøgler og svaneøgler, ikke akkurat smådyr, det heller. Det er tidligere funnet skjeletter i England, Russland og i Argentina, men det som i begynnelsen av august i år ble funnet på Svalbard, er det første komplette.

Det var Bjørn Funke, i ekspedisjonen “Øglejegerne 2006”, som fant det gigantiske monsteret: Skallen er minst 2,1 meter lang og ryggvirvlene strekker seg minst seks meter bortover i fjellsiden. Fossilet synes å være perfekt bevart, bare noen få ryggvirvler og snuten var rast nedover fjellsiden. Resten ligger og venter på en storstilt utgravning i 2007.

Funnet ble gjort ikke langt fra der Jørn Hurum, Hans Arne Nakrem og andre ekspedisjonsmedlemmer fra Universitetet i Oslo fant en rekke svane- og fiskeøgler i 2004. De første funnene ble gjort i 2001, da førsteamanuensene Sverre Ola Johnsen, Arvid Nødtvedt og Jenö Nagy, på en ekskursjon med studenter fra UNIS (Universitetsstudiene på Svalbard) oppdaget flere sammenhengende knokler av en svaneøgle i Janusfjellet ved Deltaneset.

28 skjelletter

Årets ekspedisjon fant 27 skjeletter som var som forventet, etter funnene i 2004. Men skjelettet Bjørn Funke oppdaget sent på kvelden den femte august var som sagt noe helt annet.

Pliosaurus er en slekt innen familien Pliosauridae, innen samme systematiske gruppe som svaneøglene. De kjennetegnes ved at de hadde en mye kortere hals enn sine slektninger, men desto mer gigantisk hode. Hos enkelte arter kunne hodets lengde være opptil en tredjedel av den totale kroppslengden.

Pliosauridae regnes som søstergruppe til Rhomaleosauridae, som inneholder den kjente Kronosaurus. Innen Pliosauridae finner vi, i tillegg til Pliosaurus, en art noen kanskje husker fra BBC-serien “Walking with dinosaurs” - Liopleurodon.

Men individet som nå ble funnet på Svalbard var altså enda større, og av en annen, men nesten helt lik art.

Siden dette er det første komplette skjellettet av en Pliosaurus, venter forskerne at det vil få stor betydning i forståelsen av disse dyrene, for eksempel forholdet til nevnte Liopleurodon, som kan være så lik at forskerne har vansker med å skille dem. Kanskje det nye funnet kan besvare gamle spørsmål?

Les mer om Monsteret på Svalbard her.

'Pliosaurus på jakt etter fiskeøgler. Ill: Tor Sponga'
"Pliosaurus på jakt etter fiskeøgler. Ill: Tor Sponga"'Det kunne gå hardt for seg, ja. Il: Tor Sponga'
"Det kunne gå hardt for seg, ja. Il: Tor Sponga" 

Powered by Labrador CMS