Monsterkjeft viser tenner

Forskere har funnet skallen til en 12-13 millioner år gammel spermhval, som definitivt hadde tyggeredskapen i orden. Den likte sannsynligvis å sette tennene i andre hvaler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Illustrasjon av den utdødde spermhvalen Leviathan melvillei, som levde for 12-13 millioner år siden. Her angriper den en mellomstor bardehval havet, utenfor kysten av det som i dag utgjør Peru. (Foto: C. Letenneur, MNHN)

Bildet viser Leviathan melvillei, en ny art for vitenskapen som i dag er utryddet fra verdens hav. Når dette skjedde er foreløpig uklart.

Levningene av hvalen ble funnet på en svært tørr plass, nærmere bestemt i ørkenen Pisco-Ica i det sørlige Peru.

Den fossile skallen er tre meter lang, tennene gigantiske. De er opptil 36 centimeter lange, med en diameter på 12 centimeter, opplyser Natural History Museum Rotterdam.

Den totale kroppslengden til spermhvalen var sannsynligvis 18 meter, ifølge forskerne, som rapporterer funnet i Nature.

- Spiste mindre bardehvaler

Det er dermed liten tvil om at Leviathan melvillei var en predator som tok for seg i matfatet. Forskerne tror at den livnærte seg ved å spise mindre bardehvaler, som det fantes mange av.

Det høye kaloriinnholdet i spekket til disse hvalene kan ha vært nok til å stille monsterkjeftens sult.

Dagens spermhvaler har for øvrig mye mindre tenner i underkjeven og knapt nok tyggeredskap i overkjeven. På menyen har de blekksprut som de fisker opp fra dypet, opplyses det videre i et presseskriv.

Tre tenner fra underkjeven (a,b,c) som har tilhørt Leviathan melvillei, her sammenlignet med tenner til en moderne spermhval, Physeter macrocephalus (d). Vi ser også en tann som tilhører en moderne spekkhugger, Orcinus orca (e). (Foto: G. Bianucci, Universitá di Pisa), O. Lambert, MNHN og P. Loubry, MNHN)

Det var forsker Klaas Post ved Natural History Museum Rotterdam som praktisk talt snublet over hvalens skalle og flere tenner i forbindelse med en annen ekspedisjon i området.

Til å begynne med minnet hvaltennene ham mest om støttennene til en elefant…

I Lima og Rotterdam

Den første delen av Artsnavnet Leviathan melvillei, springer ut fra det hebraiske navnet Livyatan, et mytisk sjømonster. Del to refererer til Herman Melville som står bak den velkjente romanen Moby-Dick.

Levningene av spermhvalen skal innlemmes i samlingen til Museo de Historia i Lima, Peru, og stilles ut der.

Samtidig opplyser The Natural History Museum Rotterdam at museet senere i år vil lage en modell av hvalen, slik at publikum kan skue hvordan den skal ha sett ut for 12-13 millioner år siden.

Paleontologer fra de naturhistoriske museene i Rotterdam, Paris, Pisa, Lima og Brussel, samt Utrecht University, står bak den nye Nature-rapporten.

Referanse:

Olivier Lambert, Giovanni Bianucci, Klaas Post, Christian de Muizon, Rodolfo Salas-Gismondi, Mario Urbina og Jelle Reumer. The giant bite of a new raptorial sperm whale from the Miocene of Peru. Nature 466 (7302) 1 July 2010. DOI: 10.1038/nature09067

Her ble levningene av den utdødde spermhvalen Leviathan melvillei funnet, i ørkenen Pisco-Ica i Peru. (Foto: G. Bianucci, Universitá di Pisa)

Illustrasjon av den utdødde spermhvalen Leviathan melvillei, som levde for 12-13 millioner år siden. Her angriper den en mellomstor bardehval havet, utenfor kysten av det som i dag utgjør Peru. (Foto: C. Letenneur, MNHN)

Powered by Labrador CMS