Sandra Borch (Sp) ble i ekstraordinært statsråd i dag innsatt som ny minister for forskning og høyere utdanning.

– Sandra Borch må jobbe raskt

Forskerforbundet og Unio har store forventninger til Sandra Borch som ny forsknings- og høyere utdanningsminister. – Hun har en unik mulighet til å gjenopprette tilliten, sier Unios leder Ragnhild Lied.

Regjeringen utnevnte fredag 4. august Sandra Borch til ny forsknings- og høyere utdanningsminister. Borch representerer Troms Senterparti på Stortinget og har siden 2021 vært landbruksminister.

Hun har juridisk embetseksamen fra Universitetet i Tromsø.

– Borch har nå en unik mulighet til å gjenopprette tilliten til universitets- og høgskolesektoren og studentene, sier Ragnhild Lied, leder av hovedorganisasjonen Unio.

Unik mulighet til å gjenopprette tilliten

– Vi gratulerer Sandra Borch med en ny og viktig statsrådspost og ser frem til et godt og tett samarbeid og god dialog fremover, sier leder av hovedorganisasjonen Unio, Ragnhild Lied. 

Borch har nå en unik mulighet til å gjenopprette tilliten til universitets- og høgskolesektoren og studentene, og samtidig vise at denne regjeringen ruster Norge for framtida, sier Lied til forskning.no.

– Vi må satse på høyere utdanning og forskning fremover fordi det det blant annet er nøkkelen til nødvendig omstilling og til å gjennomføre det grønne skiftet, sier Unio-lederen.

Må få flere til å ville bli lærere og sykepleiere

– De lave søker- og opptakstallene til lærerstudiet og sykepleierstudiet bør bekymre statsråden, sier Lied. 

Ikke minst med tanke på at Norge trenger nok høyt utdannet og kvalifisert arbeidskraft som kan levere de tjenestene innen både helse, utdanning og beredskap som både folk flest og næringslivet forventer og fortjener, påpeker hun.

Dette er Unio

Unio er Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning og består av om lag 400.000 medlemmer fordelt på 14 medlemsforbund. Herunder  Forskerforbundet, Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Politiets Fellesforbund.

 Borch må jobbe raskt

– Vi forventer en statsråd som kjemper for å utvikle norsk forskning og høyere utdanning, og som involverer sektoren for å lykkes. Jeg gleder meg til å samarbeide med Sandra Borch, sier Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind til forskning.no. 

Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind ønsker Borch velkommen til jobben på vegne av sine medlemmer.  

– Sandra Borch må jobbe raskt for å innfri løftene om å øke kvaliteten å norsk forskning, sier leder Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet.

– Sandra Borch er en erfaren og profilert politiker. Jeg håper først og fremst at hun kommer raskt i gang, for nå har regjeringen bare to år på seg til å oppfylle ambisjonene i regjeringserklæringen, sier Lind. 

Hun må oppfylle løftet om flere faste jobber

I regjeringserklæringen har Senterpartiet og Arbeiderpartiet blant annet lovet en tillitsreform i kunnskapssektoren, økte grunnbevilgninger til universiteter og høyskoler, og flere faste jobber for forskere og undervisere. 

– Vi var blant dem som applauderte da Hurdals-plattformen ble lagt frem, fordi den inneholdt ambisiøse løfter som ville øke kvaliteten på norsk forskning og høyere utdanning. Dessverre er det veldig mye som gjenstår før disse løftene er oppfylt. Nå må Borch sette fart på dette arbeidet, mener Lind. 

Må lytte mer til sektoren 

Lind var i forkant av statsrådsutnevnelsen ute på NRK.no og krevde en statsråd som lyttet mer.

Det er hun fortsatt opptatt av. 

De siste to årene er det satt i gang en rekke politiske prosesser med for korte frister, liten involvering og for dårlig kunnskapsgrunnlag, ifølge Lind.

– Jeg forventer at regjeringen involverer bedre, og at kunnskapspolitikken er kunnskapsbasert. Da vil regjeringen også få bedre resultater, sier Lind.

Dette er Forskerforbundet

Forskerforbundet er en interesseorganisasjon for ansatte innen forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling. De representerer 25.000 forskere og kunnskapsarbeidere.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS