Forskere ved Universitetet i Oslo trenger frivillige deltakere for å sjekke sammenheng mellom menssyklus og kolesterol. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix)
Forskere inviterer kvinner til studie om mens og kolesterol
Forskere ved Universitetet i Oslo etterlyser kvinner som vil delta i en studie. De håper å finne ut om og hvordan menstruasjonssyklusen påvirker kolesterolet i blodet.
Det er forskere ved Institutt for medisinske basalfag som nå inviterer kvinner til å delta i et forskningsprosjekt.
Kravene er bare at du er over 18 år, har normal menstruasjonssyklus og at du ikke er gravid.
Du må heller ikke bruke p-piller uten månedlig stopp, eller andre prevensjonsmidler som gjør at du ikke har menstruasjon.
Måle eggløsning
Som deltaker får du målt blodtrykket, vekten og høyden din. Forskerne vil også ta blodprøve av deg og stille deg spørsmål om kostholdet ditt, blant annet.
I tillegg må du måle eggløsningen i løpet av en menstruasjonssyklus. Du må møte opp tre ganger.
Forskerne er ute etter både friske deltakere og de som eventuelt har arvelig forhøyet kolesterol.
Om du er interessert, kan du lese mer her på nettsidene til Universitetet i Oslo.
Kan menssyklusen påvirke kolesterolnivået?
Hensikten med studien er altså å finne ut hvordan mensen kan påvirke nivået av kolesterol i blodet.
- Mentrasjonssyklus påvirkes av hormoner, og kvinner har økt risiko for hjerte- og karsykdom etter menopausen. Grunnen til dette er ikke helt kjent, derfor er denne studien interessant, forklarer forsker Karianne Svendsen ved Lipidklinikken ved Oslo universitetssykehus. Hun er også tilknyttet avdeling for ernæringsvitenskap ved UiO.
Svendsen er ikke involvert i denne studien, men har hørt om den.
- Studien virker interessant og jeg håper den kan bidra til å komme et steg videre mot å få kunnskap om de bakenforliggende årsakene til økt risiko, sier hun til forskning.no.
Hun understreker at hun ikke kjenner til detaljene i studien.
I dag anbefales kvinner som er gravide å ta en pause fra kolesterolsenkende medisiner under graviditet kun på bakgrunn av føre-var prinsippet, sier Svendsen.
- Vi vet ikke om det er skadelig for fosteret å bruke dette, derfor må vi fraråde det.
Annonse
Informasjon om hvordan menstruasjonssyklus påvirker kolesterolet kan derfor være viktig for å optimalisere behandling av høyt kolesterol, forklarer hun.