Tunge løft og grønn stær

Hva i all verden kan vektløfting og grønn stær ha med hverandre å gjøre? Øynene er jo tilsynelatende ikke den kroppsdelen som slites mest, når robuste vektløftere svinger atskillige kilo over hodet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Vektløftingen kan føre til en midlertidig økning i trykket inni øyet (intraokulært trykk), særlig når pusten holdes samtidig som atskillige kilo løftes på stanga. Ifølge forskere kan vektløfting være en risikofaktor for å pådra seg øyesykdommen grønn stær."

Fakta om grønn stær

Grønn stær (Glaukom) er en kronisk sykdom. Rammer øyets synsnerve.

Tilstanden er globalt sett nest hyppigste årsak til blindhet. Ca 1-2 prosent av befolkningen over 40 år har sykdommen.

Tilstanden er oftest dobbeltsidig, men kan utvikle seg noe forskjellig i tid på øynene.

Det positive væsketrykket inni øyeeplet kan ha en betydning for økning av synsnerveskaden, og er den faktor som er lettest påvirkbar i forbindelse med behandling.

Ved økt trykk inni øyet, tilkommer karakteristiske forandringer i øyets synsnerve, og disse endringene skyldes at nervevev/nervefibre svinner hen og dør.

Det at sidesynet affiseres først, gjør at sykdommen har lite symptomer og skaper, til å begynne med, lite problemer for pasienten. Følgelig kan dette føre til at sykdommen hos noen diagnostiseres først når relativt mye av synsnerven er skadet.

Kilde: Haukeland Universitetssykehus.




- Vektløfting over langt tid kan være en potensiell risikofaktor for å utvikle grønn stær, eller forverre tilstanden.

Det rapporterer en brasiliansk forskergruppe i septemberutgaven av det amerikanske tidsskriftet Archives of Ophthalmology.

Forskerne har sett nærmere på hva som skjer med trykket i vårt høyst vitale synsorgan hos 30 tungt løftende menn på 18 til 40 år.

I studien påpekes det at vektløftingen kan føre til en midlertidig økning i trykket inni øyet (intraokulært trykk), særlig når pusten holdes samtidig som atskillige kilo løftes på stanga.

Et høyere intraokulært trykk har ifølge forskerne blitt rapportert ved den såkalte Valsava-manøveren, når man blåser mot et lukket luftrør og trykket øker i brystet.

Høyest øyetrykk

For å undersøke trykkforandringene, bad forskerne vektløfterne om å gjennomføre to varianter av benkpress med fire repetisjoner på hver.

Når de sterke karene holdt pusten hadde ni av ti et økt trykk inni øyet, mens seks av ti opplevde det samme (dog en svakere trykkøkning) når de pustet øvelsen gjennom.

Forskerne påpeker at øyesykdommen grønn stær forekommer oftere hos personer som hyppig utsettes for trykkforandringer i øynene.

Den høyeste trykkøkningen inni øyet ved de fire første repetisjonene kan være forårsaket av at testpersonene holdt luften igjen i lungene, skriver forskerne i Archives of Ophthalmology.

Ikke bare vektløfting

Geraldo Magela Vieira og hans kolleger er hjemmehørende ved Institute of Specialized Ophthalmology and UNIPLAC School of Medicine i Brasil.

Trykkøkning i øyet inntreffer for øvrig ikke bare ved vektløftning.

En økning kan også forekomme ved aktiviteter som å hoste, kaste opp - og spille på blåseinstrumenter.

Referanse:

Archives of Ophthalmology 2006;124:1251-1254

Les mer:

Haukeland Universitetssykehus. Undersøkelse, diagnose og behandling, Grønn stær (Glaukom)

Powered by Labrador CMS