Katt mot astma?

Katt i hjemmet fra barna er små kan redusere risikoen for at de utvikler astma, ifølge en ny forskningsrapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Undersøkelsen viser at det å ha katt kan virke beskyttende mot utviklingen av astmasymptomer hos barn på fem år, som bor i byen.

Antistoffer

For det første viser resultatene at barn med katter i hjemmet hadde en større sjanse for å utviklet allergirelaterte antistoffer mot katter.

Barn som hadde utviklet slike antistoffer tidlig, hadde også en større sjanse for å ha pipende pust ved treårsalder. Dette er et symptom som knyttes til astma.

Ved femårsalder hadde imidlertid de samme barna som vokste opp med katt, mindre risiko for pipende pust.

- Beskyttende effekt

- Funnene indikerer at det å ha katt over lengre tid, og fra et tidlig tidspunkt i livet, kan ha en beskyttende effekt mot tidlige astmaindikatorer, skriver Columbia University’s Mailman School of Public Health i en pressemelding.

- Studiens design gjør det ikke mulig for oss å anbefale tidlig katteeierskap for å forebygge utviklingen av astma, men undersøkelsen synes å indikere at det ikke er tilrådelig å unngå katter for å forhindre utviklingen av astma, sier Matthew Perzanowski, som er studiens hovedforfatter.

- Men for et barn som har astma og er allergisk mot katter, er anbefalingen fortsatt å finne et annet hjem til katten, sier Perzanowski.

- Viktig funn

- Funnene hjelper oss til å forstå det sammensatte forholdet mellom tidlig eksponering for katt og risikoen for astmasymptomer som pipende pust, sier Rachel Miller, direktør for et større astmaprosjekt ved Columbia University i New York.

- Tilstedeværelsen av katter i hjemmet på et tidlig tidspunkt, synes å bidra til å redusere risikoen for utvikling av astma.

- Dette er et viktig funn med tanke på utbredelsen av astma, sier Miller i pressemeldingen.

- Mer forskning trengs

Blant de pelskledde dyrene er det katt og hest som har de sinteste allergenene. Katter beveger seg dessuten mye, og legger igjen allergenene over alt.

- Resultater fra nyere studier tyder på at dyrehold tidlig i livet, og før 18-månedersalder, kan beskytte mot utvikling av astma og allergi, skriver Norges astma og allergiforbund på sine nettsider (NAAF).

Dette forklares dels ut fra at barn kan utvikle toleranse mot dyreallergenet, og dels ut fra at dyr bringer med seg ulike typer bakterier som kan styrke immunforsvaret.

- Men resultatene så langt har ikke vært entydige. Det er behov for mer forskning på området, før man vil kunne anbefale noen å skaffe seg kjæledyr for å forebygge astma og allergi, skriver NAAF.

Med astma i familien

For familier hvor det er astma og allergi i familien, kan en katt i huset imidlertid øke risikoen for utvikling av astmasymptomer.

I 2002 viste en studie fra Brigham and Womens Hospital i Boston at det å ha katt i huset beskytter barn i risikogrupper mot astma, så lenge mor ikke er astmatiker.

- Har man skaffet seg kjæledyr før barnet ble født, men er redd for at barnet skal utvikle allergi fordi det er allergi i familien, må det være opp til den enkelte å vurdere om dyret skal beholdes, skriver NAAF.

Forbundet påpeker at dersom man først har utviklet allergi mot katt eller hund, er det viktigste forebyggende rådet å unngå all videre kontakt med dyrearten.

Referanse:

Matthew S. Perzanowski, Ginger L. Chew, Adnan Divjan, Alina Johnson, Inge F. Goldstein, Robin S. Garfinkel, Lori A. Hoepner, Thomas A.E. Platts-Mills, Frederica P. Perera, Rachel L. Miller; Cat ownership is a risk factor for the development of anti-cat IgE but not current wheeze at age 5 years in an inner-city cohort; The Journal of Allergy and Clinical Immunology; volum 121; utgave 4; ss-1047-1052; april 2008.

Lenker:

Columbia University’s Mailman School of Public Health : Study Reveals Link Among Childhood Allergies, Asthma Symptoms, and Early Life Exposure to Cats

Norges astma og allergiforbund: Faktaark om dyreallergi
 

 

Powered by Labrador CMS