Bedre helse med latter

Nå er det blitt et faktum: latter fremmer helsa. Ny forskning viser nemlig at en passe porsjon med ha-ha får blodårene til å fungere bedre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Blodårene påvirkes av hvordan du har det, og blir mer eller mindre fleksible alt etter som. Det er allerede en kjent sak at stress får kroppen til å sende ut hormoner som trekker blodårene sammen.

Nå viser imidlertid en amerikansk undersøkelse at ei ordentlig latterkule har stikk motsatt effekt. Mens stress reduserte blodstrømmen med 35 prosent, kunne latter øke den med 22 prosent, skriver BBC.

Kjent fra før

Forskerne har visst at det finnes en sammenheng mellom latter og helse helt siden 2000. Da intervjuet forskere fra University of Maryland Medical Center mennesker med hjerteproblemer, og fant ut at disse lo mindre enn folk flest. Men hvordan hang det hele sammen?

Teamet bestemte seg for å finne ut mer om hvordan en god gapskratt påvirker kroppen, og huket inn 20 frivillige til en 15 minutters seanse med festlig eller fryktvekkende film.

Fikk se film

Gruppa med prøvekluter, som bestod av friske damer og menn med en gjennomsnittsalder på 33, fikk servert to 15-minutters filmsnutter med 48 timers mellomrom. En av gangene ble det vist scener fra den nervepirrende åpningen av Saving Private Ryan, mens den andre inneholdt et kvarters smakebit av morofilmene King Pin eller Alle elsker Mary.

"Kanskje lurt å velge komi framfor skrekk?"

For å finne ut hva som skjedde inne i blodårene gjorde forskerne en test på den store arterien i overarmen både før og etter begge filmframvisningene. Friske blodårer bør kunne utvide seg fort etter å ha vært sammentrukket, og forskerne utsatte arterien for trykk for å se hvor fort den reagerte.

Overraskende

Resultatene viste at det ikke fantes noen forskjell mellom målingene som ble gjort før filmen. Etterpå var det derimot store utslag i begge retninger.

Den nervepirrende filmen reduserte blodstrømmen med 35 prosent, omtrent som forskerne hadde ventet. De festlige filmene fikk derimot blodårene til å utvide seg, slik at gjennomstrømningen økte med 22 prosent. Det var en større positiv effekt enn forskerne hadde ventet, skriver Nature.

- Vi trodde latteren skulle være temmelig nøytral, sier Michael Miller som leder studiet. Men den har faktisk en uttalt effekt.

Grubler over grunnen

Hvordan latteren klarer å utvide årene der inne kroppen er imidlertid fortsatt et mysterium. Forskerne lurer på om det skyldes at skrattingen kan frigjøre endorfiner, eller om løsningen ligger i stoffet nitrogenoksid som kan få deler av blodåreveggen til å slappe av.

Selv om forklaringa på fenomenet er en smule i det blå, har forskerne ingen betenkeligheter med å anbefale et kvarters knegging om dagen. Uansett hva latteren driver med der inne i kroppen, har den i hvert fall ingen bivirkninger.

Referanse:

Resultatene ble presentert på et møte i American College of Cardiology i Orlando den 7. mars 2005.

Lenker:

Nature: Laughter boosts blood-vessel health
BBC Online: Laughter ‘boosts blood vessels’

Powered by Labrador CMS