De personene som drakk mye sukkerholdig brus, hadde eldre celler enn de som drakk lettbrus eller juice. (Foto: Colourbox)

Sukkerholdig brus gjør deg gammel før tiden

Daglig inntak av sukkerholdig brus kan gjøre kroppens celler eldre, ifølge amerikansk studie. Dansk forsker mener imidlertid det må flere studier til før man kan være sikker.

I en stor amerikansk studie påvises nå en sammenheng mellom sukkerholdig brus og hvor raskt cellene våre eldes – og den store synderen er sukkeret.

– Det er unødvendig mye sukker i brus. Vi kan med fordel unngå den, sier Tinna V. Stevnsner, førsteamanuensis i molekylærbiologi fra Aarhus Universitet. Hun har ikke deltatt i studien selv, men forsker på DNA og aldring.

Ingen sikker dom

Forskerne fra UC San Francisco tok for seg det sukkerholdige brusforbruket til over 5300 forsøkspersoner.

Deltakerne fylte ut spørreskjemaer, der de spurt om hvor mye sukkerholdig brus, lettbrus og fruktjuice de drakk.

I tillegg ble det tatt prøver av forsøkspersonene, for å se på tilstanden til de hvite blodlegemene.

Resultatene viste at cellene i de hvite blodlegemene var i en dårligere tilstand hos de personene som daglig drakk minst ½  liter brus om dagen enn hos de andre.

Forskjellen tilsvarer en aldring på 4,6 år sammenlignet med de som ikke drakk noe sukkerholdig brus.

– Ikke usannsynlig

Tinna V. Stevnsner er ikke overrasket, mer heller ikke helt overbevist.

– Det virker ikke usannsynlig at brus har en effekt på cellene, ikke minst fordi forskerne har sammenlignet personer som har noenlunde samme livsstil.

– Men for å kunne trekke en mer sikker konklusjon må det ytterligere studier til, hvor man for eksempel følger de samme personene over en årrekke, sier hun.

Slik påvirker sukker cellene dine

På DNA-strengene våre sitter det såkalte telomerer. De beskytter DNA-et. Men telomerene kan også fortelle oss noe om hvor gamle cellene våre er.

Hver gang cellene våre deler seg, blir telomerene en anelse kortere.

– Hver gang vi danner energi i kroppene våre, så økes mengden frie radikaler, og de kan sette seg på telomerene og skade dem. Når vi drikker brus eller inntar andre sukkerrike matvarer, øker farten på stoffskiftet, og vi produserer energi svært raskt. Det kan skade og stresse cellene våre, forklarer Stevnsner.

Når cellene våre deler seg raskere, forsvinner en større mengde av telomerene, og derfor forsvinner de raskere når vi inntar brus med mye sukker i.

Juice er bedre

De som drakk lettbrus, hadde forventet lengde på telomerene, mens de som drakk mye juice, faktisk hadde lengre telomerer enn gjennomsnittet. Det på tross av at juice også inneholder mye sukker.

Ifølge Tinna V. Stevnsner kan det skyldes at juicedrikkerne har en generelt sunnere livsstil.

Undersøkelsen tok høyde for forsøkspersonenes treningsvaner, alder, inntekt og utdannelse, men ikke resten av kostholdet. Det at opplysningene kommer fra spørreskjemaer, er også en feilkilde. 

Referanse:

Cindy W. Leung m. fl.: Soda and Cell Aging: Associations Between Sugar-Sweetened Beverage Consumption and Leukocyte Telomere Length in Healthy Adults From the National Health and Nutrition Examination Surveys, American Journal of Public Health, DOI: 10.2105/AJPH.2014.302151 (sammendrag).

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS