En notis fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering - les mer.

(Illustrasjon: Ehrman Photographic / Shutterstock / NTB scanpix)
(Illustrasjon: Ehrman Photographic / Shutterstock / NTB scanpix)

Skal forske på tiltak mot korrosjon

Et nytt FHF-prosjekt skal kartlegge hvordan korrosjon oppstår på fiskefartøy og finne tiltak til hvordan det kan forhindres.

Korrosjon er et problem som har store kostnader for fiskeflåten, og som ofte rammer nyere båter som er bygget etter 2010. Årsaken til dette kan blant annet være et økende omfang av utstyr av rusfritt stål. Samtidig er både dekk og skrog i malt svartstål. Ofte oppstår det derfor korrosjon hvor disse møter utstyr i rustfritt stål.

Stadig flere båter får også installert mer kompliserte elektriske systemer, som får lekkasjestrømmer som resulterer i korrosjon.

Sintef Industri, DNV-GL, Optimar AS, Skipsteknisk AS og rederiet H.P.Holmeset AS skal derfor nå kartlegge ulike former for korrosjon på fiskefartøy, finne ut årsakene og foreslå tiltak for å unngå korrosjon. De skal se både på nybygde båter og på utbedringer og vedlikehold av eksisterende fartøy.

Ulike tiltak som partnerne i prosjektet skal forske på for å unngå korrosjon, kan være å endre materialvalg, valg og påføring av beleggsystemer, elektrisk isolering av komponenter og anbefalinger av korrosjonsbeskyttelse.

Les mer om prosjektet på FHF sine nettsider.

Powered by Labrador CMS