Norske forskere har funnet et organ som kan fortelle oss mye om sykdom i fisk.

Norske forskere oppdaget nytt organ i fisker

Forskere ved Universitetet i Oslo har funnet et organ som potensielt kan revolusjonere forståelsen av sykdom i fisk.

– Denne oppdagelsen gjør at vi kanskje kan få nye fiskevaksiner, behandlingsmetoder og diagnostisering av sykdom, og en bedre forståelse av enkelte fiskesykdommer. Det er viktig for oppdrettsnæringen siden vi også finner dette nye organet i laks, sier forskeren Julien Resseguier ved UiO.

Lenge har man antatt at fisker har et enklere immunforsvar enn pattedyr. Resseguier har tidligere ment at dette ikke kan stemme. I 2008 oppdaget en norsk forsker en lymfestruktur i gjellene på fisk, noe Resseguier jobbet videre med.

Til slutt kunne han bruke nye metoder for å avsløre såkalte T-lymfocytter, og fant en stor og kompleks struktur ved samlingen av gjellebuene.

– Dette var den største strukturen vi fant. Dette organet binder alle de andre strukturene fra gjellene sammen, forklarer han.

Organet har fått navnet Neumasisk lymfoid organ.

– Dette kan være en game changer for feltet. Det er veldig overraskende at ingen fant det før nå. Kanskje er det slik fordi det er en kompleks tredimensjonal struktur som befinner seg i et område av fisken hvor det er mye forskjellig vev. Det kan forklare hvorfor det tok så mange år å finne den, undrer han.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS