"Hæ? Den skjønte jeg ikke!"

Du har kanskje følt deg som et naut etter å ha sett absurde filmer som David Lynch sin Mulholland Drive. Men surrealismen i film eller bøker kan vise seg å få fart på hjernen. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Mr. Roque i filmen Mulholland Drive ble spilt av den kortvokste skuespilleren, Michael J. Anderson. Han hadde på seg et kostyme med lange bein, for å gi inntrykk av at han hadde et unormalt lite hode. (Foto/Copyright: Europafilm)"

Hva var drøm og hva var virkelighet? Hvorfor var det gamle ekteparet i miniatyr, og hva betydde den blå boksen?

Etter å ha sett regissør David Lynch sin film, Mulholland Drive fra 2001, satt mange lamslåtte i kinosetene, før de kikket frustrert på sidemannen.

I tillegg til at Mulholland Drive handler om at den unge Betty som vil bli skuespiller i Hollywood, inneholder den også absurde scener, rollefigurer og historier, som kan få filmen til å virke som det rene virvar.

Men nettopp etter en slik opplevelse kan det tenkes at kinogjengerne ville gjort det ekstra bra på en test hvor man skal finne gjemte mønstre i en bokstavrekke.

I alle fall om vi skal tro en ny studie publisert i det siste nummeret av Psychological Science.

Leste surrealistisk novelle

- Tanken er at når du blir eksponert for noe som truer det du forventer fra miljøet, noe som over hodet ikke er logisk, vil hjernen din kompensere med å se etter andre strukturer i dette miljøet.

Det sier Travis Proulx, forsker ved Self and intergroup relations lab ved University of British Columbia. Han har vært med å skrive artikkelen om den nye studien.

De kanadiske forskerne fikk en gruppe frivillige til å lese et sammendrag av forfatteren Franz Kafkas novelle, Landsbylegen, som inneholder en rekke ulogiske hendelser.

En annen gruppe fikk lese en versjon av teksten som var omskrevet på en slik måte at den virket logisk. Deretter skulle begge gruppene utføre en test, som den nevnt ovenfor.

Den forvirrede første gruppa viste seg å gjøre det bedre enn den siste gruppa, i følge forskerne.

Måtte være uforberedt

- De som hadde lest den ulogiske versjonen av teksten, identifiserte flere mønstre, og det var tydelig at de var mer motiverte for å finne struktur i bokstavene, sier Proulx i en pressemelding fra universitetet.

Avgjørende for at personene skulle gjøre det bedre i testen, var at de ikke hadde vært forberedt på absurditetene i novellen de leste, men snarere ble overrumplet over møtet med en verden hvor lite svarer til virkelighetens orden.

"Forfatteren Franz Kafka (1883-1924) kunne bruke absurde elementer i sine historier. (Foto: Wikimedia Commons)"

- Folk føler seg ille til mote når forventningene deres blir krenket, og det skaper et ubevisst behov for å finne logikk i omgivelsene, sier Proulx i pressemeldingen.

- Hvis du er forberedt på noe rart eller utenom det vanlige, vil du ikke oppleve den samme følelsen av fremmedgjøring, sier han.

Ikke bare ved sprø film eller bok

Det er altså en slags urolig følelse du kan få ved at en surrealistisk historie kommer bardus på deg gjennom film eller bøker.

Denne følelsen kommer også til uttrykk hvis du for eksempel blir satt til å nøye vurdere om dine tidligere handlinger i livet har vært selvmotsigende oppførsel.

Det mener de samme forskerne å ha funnet, etter å ha gjort nettopp et slikt forsøk med en gruppe personer, for å utforske fenomenet nærmere.

Resultatene på bokstavtesten, ble det samme her.

- Du finner den samme effekten enten du leser Kafka eller opplever et lite sammenbrudd i din følelse av identitet, sier Proulx.

- Folk vil kanskje rett og slett bli kvitt den ubehagelige følelsen de får, og har da en tendens til å bli mer motiverte for å lære nye mønstre, sier han i pressemeldingen.

Kilder:

Reading Kafka Improves Learning, Suggests UCSB Psychology Study. Pressemelding fra University of California, Santa Barbara

T. Proulx, S.J. Heine. Connections from Kafka: Exposure to schema threats improves implicit learning of an artificial grammar. Psychological Science.

Powered by Labrador CMS