Sjiraffer skal få ny nordisk kost

Hvordan kan en sjiraff spise sunt, når det er så langt til savannen? 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjiraffer er drøvtyggere, akkurat som kuer, sauer og geiter. Nå vil forskere fra Aarhus universitet finne fôr som minner om sjiraffenes naturlige kost. (Foto: Smithsonian Institution)

Blader fra akasietrær er favorittmaten til sjiraffer. Men i Danmark vokser det ikke slike trær, og om vinteren er vanskelig å skaffe grønne blader i det hele tatt.

Derfor blir sjiraffer i nordiske zoologiske hager fôret med mer eller mindre tilfeldige fôrblandinger, alt etter hva dyrepasserne har for hånden. Det vil et nytt forskningsprosjekt nå endre på.

I de kommende årene vil doktorgradsstudent Cathrine Dyhr Sauer fra Aarhus universitet sette sjiraffer på en ny nordisk kost basert på sikori, rødkløver, karve og lusern.

– Det finnes ikke noen standardisert fôrplan for sjiraffer. Fôring er basert på erfaring fra dyrepassere. Det beste ville være å finne fôrmidler med et stort innhold av blader, slik sjiraffene spiser i naturen, sier Sauer i en pressemelding.

Færre sykdommer

Hun håper det vil gi sjiraffene et bedre liv i fangenskap: – Sjiraffene kan få forskjellige fôringsbetingede sykdommer. Det vil vi prøve å unngå, sier hun.

I første omgang prøver forskerne ut forskjellige fôrmidlene. Det sjiraffene liker, vil inngå i en større undersøkelsen hvor forskerne vil registrere fôrinntak, fordøyelighet og passasjefart.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS