Gribber får pumaer til å jakte for seg

Gribber i Sør-Amerika irriterer pumaer så mye at de store kattedyrene tvinges til å drepe fire ganger så mange byttedyr som de spiser selv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pumaen er en av de viktigste brikkene i økosystemet i det sørlige Chile, nær den argentinske grensen. Opp mot 17 forskjellige dyr er avhengige av at pumaen skaffer kjøtt på bordet. (Foto: Colourbox)

Fakta:

Hunn-pumaer veier omkring 39 kg, mens hannene veier omkring 68 kg.

De spiser i gjennomsnitt to til fire kg kjøtt om dagen, noe som bare er omkring tre fjerdedeler av det de fanger.

Pumaenes foretrukne byttedyr, guanakoen, veier om lag 113 kilo.

Pumaer som lever i Patagonia i Sør-Amerika, dreper omtrent dobbelt så mange byttedyr som artsfrendene i Nord-Amerika.

Likevel bruker pumaene i sør betydelig mindre tid på å spise enn i nord og må gi opp om lag tre fjerdedeler av fangsten.

Det paradokset har biolog Mark Elbroch fra University of California undersøkt nærmere, skriver Livescience.com.

Han har tilbrakt mer enn halvannet år i Chacabuco Valley i det sørlige Chile, nær den argentinske grensen. Resultatet, som nylig er blitt publisert i tidsskriftet PLoS One, viser at pumaene i området blir plaget av gribber, som stjeler mye av maten.

– Presset fra gribbene får pumaene til å oppføre seg som nervøse spurver, sier Elbroch til Livescience.

Små, men plagsomme

Gribbene, som er av arten Vultur gryphus – andeskondor – er en truet art som lever i området omkring Andesfjellene. Og ifølge Elbroch er gribbene langt mindre enn de store kattedyrene og truer dem ikke direkte.

Gribbene er langt mindre enn pumaene og angriper dem ikke direkte. Men de irriterer de store kattene så mye at de gir opp byttet sitt. (Foto: Wikipedia commons/Ester Inbar)

Pumaer i Nord-Amerika overlater normalt bare byttet sitt til større dyr som for eksempel bjørner. Men gribbene ser ut til å irritere de store kattene så mye at de gir opp byttet sitt uten å være mette.

Dette skjer imidlertid bare i åpent landskap. I skogsområder får pumaen være i fred. Men det er på slettene pumaene finner flest guanakoer – lamaene som er favoritter blant både pumaer og gribber.

Viktig brikke i økosystemet

Mark Elbroch er den første som har undersøkt hvor mye pumaene må overlate til de glupske gribbene.

Gribbene er for øvrig ikke de eneste som snylter på pumaenes store jaktinnsats. Opp mot 17 forskjellige dyr er avhengige av pumaen, forteller Elbroch.

– Pumaen skaffer en masse kjøtt til fellesskapet, noe som gjør dem til en av de viktigste brikkene i økosystemet, sier han.

Referanse:

«Nuisance Ecology: Do Scavenging Condors Exact Foraging Costs on Pumas in Patagonia?», PLoS ONE (2013), DOI:10.1371/journal.pone.0053595

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS