Fjellrevvalper på Varangerhalvøya, der det ble født rekordmange valper i 2023.
Fjellrevvalper fotografert med viltkamera på Varangerhalvøya, der det ble født rekordmange valper i 2023.

Rekordmange fjellrev-valper født lengst nord

For seks år siden var fjellreven nærmest utdødd på Varangerhalvøya i Finnmark. I 2023 ble det født 93 valper fordelt på 13 kull, noe som er rekordmange.

Det skjer som følge av flere grep som ble tatt etter 2017, da det kun ble observert to voksne fjellrever på halvøya, opplyser Norsk institutt for naturforskning (Nina) i en pressemelding.

Forskerne fryktet at arten skulle forsvinne derfra. Den påfølgende vinteren ble de første valpene fra Avlsprogrammet satt ut. 

Samme år så ett kull med tre valper dagens lys, og siden 2018 har fødselstallene økt kraftig.

– Går overraskende bra

– Det går overraskende bra. Flere av årets kull var relativt store, og DNA-analysene bekrefter også at overlevelsen av valper født i fjor er god, sier seniorforsker Nina Elisabeth Eide i Nina.

– At revene får valper hvert år, og ikke bare i år med mye smågnagere, er svært positivt. Det gir bedre balanse mellom yngre og eldre rever i delbestanden, som gjør at den blir mer hardfør og levedyktig, legger hun til.

Ettersom fjellreven holdt på å dø ut i dette området, har de fleste opphav i individer som stammer fra Avlsprogrammet for fjellrev. 67 fjellrever fra avlsstasjonen på Oppdal ble satt ut på Varangerhalvøya i perioden 2018 til 2020.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS