Folk som går tur i Norge der det kan være jerv, oppfordres til å samle inn jerveskit slik at jerven bedre kan forskes på.
Folk som går tur i Norge der det kan være jerv, oppfordres til å samle inn jerveskit slik at jerven bedre kan forskes på.

Ber folk samle inn jervebæsj til forskning

Rovdata oppfordrer alle som skal på tur i det nye året, til å ha med plastposer i sekken og delta i DNA-basert overvåking av jerv i Norge.

Det gjennomføres årlig en nasjonal innsamling av skit og hår fra jerv i Norge, fra 1. januar til 1. juni. Overvåkingen blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt på oppdrag fra Miljødirektoratet, skriver Rovdata på sin nettside.

Håper folk vil hjelpe til

– Innsamling av skit og hår til DNA-analyser er en god metode for å overvåke jervene i Norge, uten at vi trenger å være i kontakt med dem. Vi håper publikum vil bidra i den nasjonale DNA-overvåkingen av jerv, sier leder Jonas Kindberg i Rovdata.

Alt du trenger å gjøre, er å ha med noen rene plastposer ut på tur og plukke med deg litt av skit du finner nært et jervespor.

Prøvene fra jerven overleveres til en lokal rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO).

SNO råder folk til ikke å ta i avføringen av hygieniske årsaker, men heller å ta i det med pose, slik man gjør med hundebæsj.

Alle innsendte prøver analyseres ved laboratoriet til Norsk institutt for naturforskning (Nina) i Trondheim.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS