Katten gir ikke katten i eieren, ifølge ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Veera / Shutterstock / NTB scanpix)

Pus trenger deg for å føle seg trygg

Katter knytter seg til mennesker på samme måte som hunder og barn gjør, ifølge ny studie.

Det er vel neppe for ingenting at vi snakker om å bry seg katten.

Pus har nemlig rykte på seg for å være en smule overlegen. Men nylig kom forskning som viste at katten mjauer nesten bare for menneskene. Bryr de seg mer enn vi har trodd?

Faktum er at vi ikke vet så mye om kattenes tilknytning til eierne, skriver Kristyn Vitale og kollegaene hennes ved Oregon State University i siste nummer av forskningstidsskriftet Current Biology.

I årenes løp har vi kjørt hunder igjennom et utall tester – og kommet fram til at de knytter seg til eierne sine med lignende mekanismer som menneskebarn, ifølge forskerne.

Men hva med kattene?

De få studiene som finnes, antyder at vi har undervurdert kattens evner til å danne sosiale bånd på tvers av artsgrensene, skriver Vitale og co. Og nå har de altså undersøkt saken grundigere.

Mennesketest

Vitale og kollegaene brukte en kjent test for sosial tilknytning, som tidligere er benyttet både på menneskebarn, hunder og aper.

Testen går ut på at barnet og omsorgspersonen først tilbringer to minutter i et ukjent rom. Så forsvinner omsorgspersonen ut og barnet blir alene i to minutter, før personen kommer tilbake i de siste to minuttene av testen.

Adferden til barnet vil fortelle en hel del om tilknytningen til omsorgspersonen.

Sikker og usikker tilknytning

Et barn med en sikker tilknytning vil bli mindre stresset når personen kommer tilbake. Barnet vil raskt finne en balanse mellom kontakt med omsorgspersonen og utforsking av rommet.

Er tilknytningen usikker, vil barnet i stedet holde seg unna personen, eller bli overdrevet klengete.

Hos menneskebarn vil rundt to tredeler av ungene ha en sikker tilknytning, mens én tredel er usikre.

I undersøkelser med hunder har forskerne funnet igjen den karakteristiske adferden. Og andelen hunder som har sikker og usikker tilknytning er ikke så langt unna tallene for mennesker, selv om litt flere hunder viser en usikker tilknytning.

Så hva skjedde da Vitale og kollegaene kjørte tilknytningstesten på rundt 70 kattunger og eierne deres?

Stabilt forhold

Det viste seg at kattenes tilknytning til mennesket lignet svært mye på det vi tidligere har sett hos barn og hunder. Akkurat som hos menneskebarn, brukte rundt to tredeler av kattungene eieren som trygg base, mens de undersøkte omgivelsene.

Dene katten har en sikker tilknytning til eieren, ifølge forskerne. Den veksler mellom å søke trygghet hos mennesket sitt og å utforske det nye miljøet. (Foto: Kristyn Vitale, Oregon State University.)

Én tredel viste tegn til usikker tilknytning.

Trolig er den sosiale tilknytningen mellom katt og menneske svært stabil, når den først er etablert, tror Vitale og co.

Da de lot voksne katter gå igjennom tilknytningstesten, fikk de samme resultat som i testen med kattunger. Forskerne ga til og med noen av de usikre kattene et seksukers kurs med sosial trening, uten at det gjorde noen stor forskjell på testresultatene.

– Katten din er avhengig av deg

Kanskje henger evnen til sosial tilknytning sammen med arvelige faktorer, som temperament, spekulerer Vitale og co.

Men uansett årsak er det altså grunn til å tro at de fleste katter faktisk ikke gir katten.

Vi har lenge har hatt en tendens til å tenke at katter generelt er overlegne, sier Vitale ifølge en pressemelding fra Oregon State University.

– Men majoriteten av katter bruker eieren sin som en kilde til trygghet. Katten din er avhengig av deg for å føle seg trygg når den er stresset.

Referanse:

K. R. Vitale, A. C. Behnke & M. A.R. Udell, Attachment bonds between domestic cats and humans, Current Biology, September 2019. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS