Mops er en populær rase både i Norge og i utlandet, til tross for at den har en del helseutfordringer. Nå viser forskere at den også sliter med søvnapné.
Mops er en populær rase både i Norge og i utlandet, til tross for at den har en del helseutfordringer. Nå viser forskere at den også sliter med søvnapné.

Hunder med flate snuter stopper oftere å puste om natten

Nå avdekker forskere søvnapné med et hundehalsbånd.

Noen hunder sover dårligere enn andre.

Hunder med demens for eksempel, sover dårligere.

Men søvn er like viktig for hunder som for mennesker. Når vi sover, får hjernen og kroppen nødvendig hvile. Den renser også hjernen for avfallsstoffer og gjør at vi kan bearbeide erfaringer og minner.

Derfor sover alle dyr.

Nå har finske forskere utviklet en ny metode for å måle søvnen med noe så enkelt som et halsbånd.

Flere helseproblemer

Halsbåndet avdekket at pustestopp, såkalt søvnapné om natten, er vanligere blant hunder med flate snuter enn blant de med lange.

De siste årene har hunder med flatt ansikt blitt mer og mer populære.

Det gjelder for eksempel mops, fransk og engelsk bulldog og andre såkalte kortsnutede hunderaser. Disse kalles brachycephale hunderaser og har korte og brede hodeskaller og snuter.

Det gir mindre plass til bløtvev i skallen, noe som kan gjøre det vanskelig for dem å puste.

Mops er et eksempel på en hunderase med mange helseproblemer. I tillegg er den preget av mye innavl, ifølge denne saken på forskning.no.

Stopper å puste

Ifølge Norsk kennelklubb er disse hunderasene mer utsatt for det som kalles Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS), som er en samlebetegnelse for luftveislidelser som kan rammer nettopp disse hundene.

Nå har finske forskere sett spesielt på søvnapné, som kan defineres som tilbakevendende episoder av pustestopp som gir søvnforstyrrelser.

Disse forstyrrelsene likner på det mennesker får når de lider av søvnapné.

Den nye studien viser at hundene med flate neser hadde et mye større antall pustestopp som forstyrret søvnen enn hunder med lengre snuter.

De kortsnutede hundene snorket også mye mer enn de andre.

 Påvirker immunsystemet og hjertet

Søvnapné skjer når pusten blir avbrutt av blokkerte luftveier fordi musklene i de øvre luftveiene slapper av.

Dette skaper søvnforstyrrelser og gjør både hunder og mennesker trøtte på dagtid.

Søvnapné kan ha en dramatisk innvirkning på både menneskers og hunders velvære, ifølge forskerne.

– Søvnapné gir betydelig risiko for tilstander som hypertensjon og hjerte- og karsykdommer hos mennesker. Søvn påvirker kroppens immunsystem, hormoner og metabolisme. Tilstrekkelig god søvn er avgjørende for livskvaliteten. Derfor er vi også interessert i hundesøvn, forklarer Iida Niinikoski, forsker ved Universitetet i Helsinki i en pressemelding.

Nytt halsbånd gir svar

Det at mops og fransk bulldog sliter med å puste, har vært kjent lenge. Det er metoden for å avdekke pustevanskene, som i dette tilfellet er nytt.

Tidligere måtte hundene sove i en helt spesiell type boks i et laboratorium, eller de måtte bli koblet opp til masse ulike instrumenter.

Dette har gjort det vanskelig å forske på hunders søvnapné, ifølge forskerne.

Men nå har de kunnet måle pusten mens hundene sov hjemme i sitt eget hjem, noe som er mer behagelig, men som også gir et mer realistisk bilde av søvnen.

Halsbåndet brukes først og fremst til forskning - foreløpig. Forskerne håper etter hvert det kan brukes til å diagnostisere søvnapné også andre steder, som for eksempel hos veterinæren.

Referanse: 

Iida Niinikoski m.fl: Description of a novel method for detection of sleep-disordered breathing in brachycephalic dogsJournal of Veterinary Internal Medicine. Juni 2023.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS