Smil til sauen

Sauer foretrekker smilende fjes. De kan gjenkjenne følelser i ansiktsutrykk, ikke bare hos sine brekende artsfrender - men hos mennesker også, mener britiske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et smil i fjøset kan gjøre mer for sauen enn du kanskje har trodd. Sauer foretrekker nemlig smilende og avslappede fjes fremfor sinte eller stressede tryner, melder forskergruppen fra Cambridge University.

For tre år siden fant Dr. Keith Kendrick og kollegaene ut at sauer kan kjenne igjen opp til 50 individuelle sauefjes og huske dem i to år etterpå.

Rikere følelsesliv?

- Sauer klarer å kjenne igjen ansikter som skiller seg fra hverandre med bare fem prosent, så vi tenkte at de kanskje kunne gjenkjenne følelser også, som er mye mer subtile, sier Kendrick til BBC.

- Det viser seg at de kan det - både hos mennesker, smilende versus sinte, og sauer, stressa versus rolige, sier Kendrick.

Han mener dette åpner muligheten for at sauene har mye rikere følelsesliv enn vi har trodd.

Valgte dører

For å finne ut hvilke ansiktsuttrykk sauene hadde mest sansen for, fikk de valget mellom to dører de kunne åpne for å få mat. På den ene døra var det bilde av et smilende menneske, eller av en sau som akkurat hadde spist og hadde det bra. På den andre døra var det bilde av et sint menneske eller en stressa sau.

Det var ingen tvil om hvilke dører sauene foretrakk å åpne.

Forskerne tror oppdagelsen vil kunne bidra til innsikt i autisme, schizofreni, og en sjelden tilstand kalt prosopagnose, som gjør at pasienten ikke er i stand til å gjenkjenne ansikter.

Dyrevelferd

De mener også at dette vil kunne ha implikasjoner for dyrevelferd.

- Dersom sauer, som har en tendens til å ligge nederst på stigen når det gjelder intelligens blant husdyr, kan klare dette, er det sannsynlig at andre arter kan klare det også, sier Kendrick.

Referanser:

Kendrick KM, et al; Sheep don’t forget a face; Nature 414; 165-166; 2001; doi:10.1038/35102669.

Lenker

The Babraham Institute: Keith Kendrick
BBC: Sheep like smiles say researchers

Powered by Labrador CMS