Ved å måle og sammenligne reaksjonene til 28 kviger, har forskerteamet kartlagt hvordan kyr reagerer på koseprat, og om det spiller noen rolle hvor stemmen kommer fra.
Resultatene er oppmuntrende for snakkesalige bønder.
Godt humør
Generelt tyder forskernes funn på at kyr liker å bli snakket til. Men forskerne oppdaget også noen forskjeller.
Dyrenes puls var nemlig lavere – mer avslappet – etter direktesamtalene, sammenlignet med opptakene. Og underveis var variasjonen i pulsen større, noe forskerne sier tyder på at dyrene koste seg.
– Vår studie tyder på at det er mer avslappende for dyrene å snakke til dem direkte, enn gjennom et opptak av en menneskestemme, sier Lange.
– Interaksjonene kan være mindre positive når de blir kunstige.
Forskerne sier at studien dekket bare én flokk og ett opptak. Lange etterspør nå flere studier for å se om resultatene også gjelder ulike flokker og omstendigheter, eksempelvis for kyr som er redd mennesker.
– Vi håper at bønder oftere vil være skånsomme og si noen trivelige ord, når de jobber med kveg i fremtiden.
Dyrevelferd
Førsteamanuensis Camilla Kielland ved Veterinærhøgskolen har erfaring med å bruke stemmen til å roe ned dyr i sitt virke. Hun sier dette er noe hun også bruker aktivt i undervisningen av nye studenter.
– Jeg ber dem snakke rolig til pasientene (kuene). Da ser jeg at kuene roer seg ned og studentene også, sier hun til forskning.no.
– Min erfaring er at kliniske undersøkelser og behandling av dyrene går mye lettere etter å ha «snakket» rolig med dem.
Annonse
– Med tanke på hva dette har å si for Norge, tenker jeg at vi kan skryte av alle bøndene som bruker stemmen til å roe ned sine kyr. Det er mye behageligere å være i fjøs der kuene er vant til dette, sier Camilla Kielland.
Hennes kollega ved Veterinærinstituttet, Kristian Ellingsen-Dalskau, er enig. Han forsker på dyrevelferd, og har merket seg sammenhengen mellom lykkelige kyr og menneskene de møter.
– Det finnes mye forskning som viser at storfe skiller mellom mennesker, og at de foretrekker gode røktere over dårlige. De blir også rolige av at vi prater rolig med dem, forteller han til forskning.no.
I sin egen forskning har Ellingsen-Dalskau kartlagt at rolige og tålmodige bønder som snakker med kalvene sine, har høyere dyrevelferd i fjøset, sammenlignet med høyrøstede og brå bønder.
– Det finnes også forskning som viser at dyr får egne dialekter av å kommunisere med eierne sine, men jeg innser at det er litt på siden av tematikken, sier Ellingsen-Dalskau.