Obduksjon av et reinsdyr på Veterinærinstituttet i Oslo i mai 2017. Både Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen på Adamstuen i Oslo skal flytte til Ås i 2020. Nå er det klart at avdelinger i flere norske byer legges ned for å spare penger. (Foto: Tore Meek / NTB scanpix)
Veterinærinstituttet nedbemanner i flere byer
Veterinærinstituttet må spare penger og har besluttet å legge ned store deler av virksomheten i flere byer. Mange ansatte mister jobben.
Ifølge Adresseavisen må 13 ansatte finne seg en annen arbeidsplass når obduksjons- og laboratorievirksomheten i Trondheim legges ned om få måneder. Dette er både veterinærer, bioingeniører, kjemiingeniører og næringsmiddelteknologer.
Veterinærinstituttet har hatt hovedkontor i Oslo, med avdelinger i Tromsø, Harstad, Sandnes, Bergen og Trondheim. Nå skal store deler av virksomheten flyttes til Ås i Akershus. Ledelsen ved Veterinærinstituttet begrunner nedbemanningen med utgifter knyttet til flyttingen, samt økte pensjonskostnader og mindre inntjening på eksternfinansierte prosjekter. Totalt skal det kuttes 20 millioner kroner på budsjettet for 2019.
I tillegg til nedleggingen i Trondheim, skal også obduksjonsenheten i Tromsø og laboratorievirksomheten i både Sandnes og Tromsø legges ned. Det nøyaktige antallet ansatte som nedbemannes, er ennå ikke bestemt.
– Vi ønsker ikke å nedbemanne, men må det for å sikre en robust økonomi. Vi har veldig mange dyktige medarbeidere som vi aller helst skulle hatt med oss videre. Vi arbeider for at prosessen skal være så ryddig og åpen som mulig, skrev administrerende direktør Gaute Lenvik i Veterinærinstituttet i en pressemelding tidligere denne uka.
Veterinærinstituttet skal fortsatt ha faglig aktivitet på alle dagens steder, med vekt på forskning og kompetanse. Primærdiagnostikk for fisk i Harstad skal bygges ut, og et forskningslaboratorium i Bergen videreføres.
– Veterinærinstituttet skal fortsatt være landsdekkende og ha regionale enheter i Sandnes, Bergen, Trondheim, Harstad, Tromsø og på Ås fra 2020. Det vi endrer, er hvilke oppgaver som skal utføres hvor, og måten vi utfører oppgavene på, sier Lenvik.