Annonse

Reker best i DNA-test

Reker, majones og loff er populært. Men reker er ikke bare god mat. Et enzym fra arktiske reker kan bidra til sikrere DNA-analyser.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et enzym fra arktiske reker kan bidra til sikrere DNA-analyser. (Foto: Frank Gregersen/Nofima)

Fakta

DNA er den viktigste kjemiske bestanddelen i kromosomene, og er materialet som genene er bygget opp av.

Enzym er enkle eller sammensatte proteiner som setter i gang prosesser i levende organismer uten selv å bli påvirket.

Reagens er et stoff som tilsettes for å starte en reaksjon eller en analyse.

Hver dag analyseres arvestoffet DNA i laboratorier verden over. Analysene benyttes for eksempel innen rettsmedisin, diagnostikk og grunnforskning.

Et av de mest sentrale verktøy i disse analysene er PCR, en teknologi for massekopiering av DNA.

Teknikken er svært følsom siden DNA i løpet av få minutter kan produseres i millioner av kopier. Det betyr samtidig at selv ørsmå mengder forurensing vil kopieres tilsvarende, noe som kan gi villedende svar på analysen.

DNA-forurensinger kan skyldes slurv i innsamlingen av biologisk materiale eller ved at utstyr i laboratoriet og reagenser til analysen er forurenset av tidligere analyser via luftdråper, utstyr eller hendene til de som utfører analysene.

“Tygger opp”

For noen år siden oppdaget forskere i Nofima at arktiske reker inneholder et enzym som tygger opp visse former for DNA under gitte betingelser. Dette enzymet kan dermed “spise opp” eventuell forurensing i prøvene eller utstyret i laboratoriet.

En gruppe franske forskere som bruker DNA-analyser for å undersøke forhistoriske fossiler, har nettopp gjennomført en studie for å finne ut hvordan de best kan fjerne slik potensiell forurensing.

Blant tiltakene de anbefaler er bruk av slike enzymer. “Best i test” fikk enzymet fra arktiske reker.

Kjølig liv

– Arktiske reker er tilpasset et kjølig liv i kalde farvann. Det gir dette enzymet en stor fordel ved bruk i slike analyser. Ved lett oppvarming slutter det å virke. Det vil derfor ikke “spise opp” selve DNA-prøvene som analyseres under høyere temperaturer.

– Jeg håper flere får øynene opp for mulighetene dette gir til bedre kontroll av DNA-analyser, sier seniorforsker Inge W. Nilsen i Nofima.

Det var Nilsen som oppdaget enzymet i forskningslaboratoriet for noen år siden.

Bakgrunn:

Det Tromsø-baserte selskapet Marine Biochemicals AS, som produserer og selger enzymer fra det marine miljø, har senere videreutviklet og optimalisert enzymet. Det har gjort det mulig å gjøre det kommersielt tilgjengelig.

Referanse:

Champlot m.fl.: An Efficient Multistrategy DNA Decontamination Procedure of PCR Reagents for Hypersensitive PCR Applications, PLoS ONE, 2010, 5(9): e13042. doi:10.1371/journal.pone.0013042.

Nilsen m.fl.:The Enzyme and the cDNA Sequence of a Thermolabile and Double-Strand Specific DNase from Northern Shrimps (Pandalus borealis), PLoS ONE, 2010, 5(4): e10295. doi:10.1371/journal.pone.0010295.

Powered by Labrador CMS