Fant ny kjøttetende dinosaurkonge

Lythronax Argestes ble oppdaget i Nord-Amerika, og gir ny innsikt i tyrannosaurenes utvikling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lythronaxen hadde smal snute og lange, skarpe tenner. (Foto: (Illustrasjonsbilde: Lukas Panzarin))

Svære, skarpe tenner, smal snute, brei skalle, åtte meter lang og to og et halvt tonn tung.

Oversettelsen av navnet lyder enda mer skrekkinngytende: The gore king from the southwest, eller gørr-kongen fra sørvest.

Det er ingen tvil om at den nyoppdagede Lythronax argestes ville vært den perfekte hovedrolleinnehaveren i en Jurassic Park-film.

Kongelig

Forskere har sammenlignet beinfunnene med 54 ulike kjøttetere, og kommet fram til at Lythronaxen slekter på en langt mer berømt konge, nemlig Tyrannosaurus rex.

Tyrannosaur-gruppen defineres som alt fra små til svære, kjøttetende tofotinger, og i følge paleontologene hører altså gørr-kongen inn under denne slekten.

Lythronaxen var den største kjøtteteren i sitt økosystem. (illustrasjonsfoto: Andrey Atuchin)

Men Lythronaxen levde lenge før sin berømte slektning T. rex. Den er den eldste tyrannosauride dinosauren som er funnet.

Stor kropp - små armer

Tyrannosauridene er den gruppen av tyrannosaurene som ligner mest på T. rex, og kjennetegnes ved den store kroppen og de små armene. Andre tyrannosaurer er for små og lettere bygd.

Paleontologer har tidligere trodd at tyrannosauridene ikke eksisterte før 70 millioner år siden, men med denne oppdagelsen strekker opprinnelsen seg lenger tilbake enn de trodde.

Antakelig regjerte gørr-kongen for rundt 80 millioner år siden, ti millioner år før Tyrannosaurus rex. Lythronaxen levde på det forsvunnede øy-kontinentet Laramidias vestkyst.

Området strakk seg fra Alsaska til Mexico, men lå adskilt fra resten av det som i dag kalles Nord-Amerika, på grunn av høye vannivå.

Lythronaxen levde på det isolerte øy-kontinentet Laramidia. (illustrasjonsfoto: Wikimedia/United States Geological Survey)

Det viser seg at tyrannosaurene var ganske ulike fra hverandre, avhengig av om de holdt til i nord eller sør på kontinentet. Forskere tror de kan ha utviklet seg i en periode hvor øy-kontinentet var splittet av vannmasser.

Gjemte slektninger 

Fordi Lythronaxen ligner mer på de fremtidige tyrannosauridene, mener forskerne at det må ha fantes flere variasjoner av denne gruppen, som bare venter på å bli oppdaget.

Det oppdagede eksemplaret ble funnet i et enormt ørkenlandskap i den amerikanske staten Utah. Sammen med Lythronaxen ble det funnet flere andre dinosaur-arter, hvor de fleste mest sannsynlig er helt nye arter.

Paleontologer mener dette området kan være en uoppdaget dinosaur-kirkegård.

Powered by Labrador CMS