Pent ansikt sanker stemmer

 Sarah Palin vekker oppsikt med et attraktivt utseende. Kvinnelige politikere bør helst være vakre, viser en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Guvernør Sarah Palin har fått mye oppmerksomhet - også på grunn av utseendet. Kvinnelige politikere har en stor fordel av å oppfattes som tiltrekkende, viser den nye studien. (Foto: Wikimedia Commons)"

På svært kort tid har den republikanske guvernøren Sarah Palin blitt et av verdens mest kjente ansikter. Kontrasten til Joe Biden, demokratenes langt mer anonyme visepresidentkandidat, er slående.

Mye av årsaken er nok flere oppsiktsvekkende uttalelser i mediene fra den frittalende hockeymoren.

Meningsmålinger den siste uken før presidentvalget 4. november, viser da også at mange velgere tviler på om hun er moden for oppgaven som presidentens makker og mulige arvtaker.

Dyrt moteikon

Men mye av den enorme oppmerksomheten Sarah Palin har fått, kan også skyldes at hun av mange oppfattes som svært attraktiv.

I USA har hun blitt et slags moteikon og skjønnhetsideal for voksne kvinner, mens partiet har gravd dypt i klesbudsjettet for å gi henne en sexy og smart look.

Det kan ha vært en meget god investering, ifølge en studie publisert i Public Library of Science (PLoS).

- Ikke rasjonelt

- Det er ikke alltid rasjonelle vurderinger som ligger til grunn for hvem som stikker av med stemmene. Utseendet betyr mye, spesielt for de kvinnelige kandidatene, sier forsker Joan Y. Chaio ved Northwestern University i Illinois.

Fortsatt er det nemlig slik at kvinner som vil gjøre politisk karriere, har langt større sjanse til å lykkes hvis de oppfattes som vakre og tiltalende.

Mannlige politikere, derimot, trenger ikke å bruke så mye tid foran speilet, viser studien.

Gamle kjønnsroller

At kvinnelige politikere i større grad enn menn blir vurdert på grunnlag av sitt utseende, er kanskje ikke spesielt overraskende.

Til tross for et uttalt ideal om likestilling mellom kjønnene i vestlige land, viser kvinneforskningen at gamle kjønnsrollemønstre og skjønnhetskrav fortsatt gjør seg gjeldende på mange samfunnsområder.

Målet med den nye studien er å finne ut hvor mye dette betyr for hvem som velges til de høyeste, politiske embetene.

"En vakker kvinne med et farlig våpen får det kanskje til å gnistre ekstra i øynene på mange menn. Og kanskje hos amerikanske velgere som er opptatt av tradisjonelle verdier. (Foto: Wikimedia Commons)"

Rangerte kandidater

I studien ble et panel med deltakere vist bilder av reelle kandidater til kongressvalget i USA i 2006.

Deltakerne ble bedt om å rangere hver kandidat på en skala fra én til sju. Basert på bildene, skulle de gi poeng for hvor kompetente, attraktive, tilnærmelige (approachable) og dominerende de mente hver kandidat var.

De måtte også plukke ut hvem de mente ville være best skikket til presidentembetet i USA.

Deltakerne hadde ikke spesiell kjennskap til de aktuelle kandidatene fra før.

Kompetente og vakre

Det viste seg at for å i det hele tatt ha en sjanse, måtte både de kvinnelige og mannlige politiske kandidatene fremstå som kompetente.

Men for de kvinnelige kandidatene var dette likevel ikke nok. De måtte også bli oppfattet som attraktive, for å klare å kapre stemmene til deltakerne i studien.

- Denne oppfatningen gjaldt også kvinnene som deltok i studien. De synes å mene at kvinner som er attraktive i tillegg til å være kompetente fortjener en høy status, sier Joan Y. Chaio.

Lar seg blende

Vektleggingen av de kvinnelige kandidatenes utseende var enda sterkere hos de mannlige deltakerne i studien. Studien antyder at mange menn rett og slett lar seg blende av vakre kvinner, også når det handler om å gi politikere makt.

Derimot var det nærmest irrelevant for dem om de mannlige kandidatene fremsto som attraktive eller ikke.

Tilnærmelige kvinner

Studien viser også at mannlige ansikter generelt oppfattes annerledes enn kvinners.

De mannlige kandidatene ble i større grad tillagt tradisjonelle politiske kvaliteter som kompetente og dominerende enn kvinnene.

Til gjengjeld scoret kvinnene høyere på å være åpne og tilnærmelige.

Selvsikre og styringsdyktige

At kvinnelige og mannlige kandidater vurderes så forskjellig, er egentlig paradoksalt. Forskerne viser til en rekke studier som viser at det ikke er noen påtakelig forskjell i styringsdyktighet mellom mannlige og kvinnelige politikere.

- Derfor må det være stereotype kjønnsoppfatninger som spiller inn når velgerne har så forskjeller i oppfatningen av menn og kvinner,  sier Chiao.

Tirsdag 4. november vil det vise seg om ønsket om skjønnhet også får betydning for hvem som rykker inn i det Hvite hus.

Lenke:

Les pressomtale av studien hos Northwestern University

Les studien hos Public Library of Science (PLoS)

Referanse:

Chiao JY, Bowman NE, Gill H 2008 The Political Gender Gap: Gender Bias in Facial Inferences that Predict Voting Behavior. PLoS ONE 3(10): e3666 doi:10.1371/journal.pone.0003666

 

Powered by Labrador CMS