Annonse

Her kan du høre Marie Moe fortelle om hva som gjorde at hun ville forske på sikkerheten rundt både sin egen og andres pacemakere. (Video: Ingrid Schou og Karoline Spanthus Bjørnfeldt)

Norsk forsker vil gjøre det umulig å hacke pacemakere

Da forskeren Marie Moe fikk innsatt en pacemaker ble hun nysgjerrig på om det gikk an å hacke den, og hvordan hun kunne gjøre den tryggere.

Publisert

Maria Moe er forsker i Sintef og har doktorgrad i informasjonssikkerhet. Vi møtte henne nylig under vitenskapsfestivalen the Big Challenge i Trondheim.

Sikkerhet har alltid ligget hjertet hennes nært, også da hun fikk satt inn en pacemaker.

Det viste seg at pacemakeren hun hadde var «smart». Den kunne sende logger over internett til en server kontrollert av produsenten. Behandleren kunne deretter logge seg på for å overvåke hjertet hennes.

Denne tette oppfølgingen har vist seg å være svært nyttig og ført til redusert dødelighet for pasienter.

Smart = angrepsflate

For henne som sikkerhetsforsker betyr likevel «smart» det samme som «større angrepsflate». Nå forsker hun på hvordan hun kan gjøre pacemakere så sikre som overhodet mulig.

Men er det fare for at noen vil hacke folks pacemakere?

– Når jeg forteller at jeg er opptatt av pacemakerhacking, spør folk om hvorfor vi skal bry oss om det. De sier at det nok er ingen som er interessert i å hacke deg, sier Moe til forskning.no.

Hun sier at andre kan være interessante hacker-mål, og at det kan være risikabelt for profilerte folk.

– For eksempel hadde tidligere visepresident i USA, Dick Cheney, en pacemaker. På den valgte de å fjerne muligheten for trådløs kommunikasjon, sier hun.

Over 20 000 personer har pacemaker i Norge i dag.

Powered by Labrador CMS