Actionspill kan bedre synet hos unge

Ungdom som spiller actionpregede dataspill forbedrer evne til å se kontraster, antyder ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Scene fra actionspillet Call of Duty. (Bilde: Call of Duty/Activision)
Scene fra actionspillet Call of Duty. (Bilde: Call of Duty/Activision)

En vanlig kommentar fra foreldre som legger veien forbi sønnens rom er:

«Skal du ikke slå av det krigsspillet, og vet du ikke at kan det skade øynene dine?»

Hvis du er lei av den kommentaren, så bør du fortsette å lese denne artikkelen. En studie i tidsskriftet Nature Neuroscience antyder at unge mennesker som spiller actionspill forbedrer evnen til å spore små forandringer på grå overflater.

Med andre ord: De forbedrer synet ved å få en økt kontrastfølsomhet, og det forbedrer for eksempel evnen til å se om natten og navigere under dårlig sikt, mener forskerne.

Forskningen, som er gjennomført av amerikanske forskere fra University of Rochester i New York, tyder også på at det ikke er likegyldig hva slags dataspill man kaster seg over.

Call of Duty bra for øyet

De har nemlig sammenlignet synet hos unge testpersoner som spilte actionspillene Unreal Tournament 2004 og Call of Duty 2, med andre ungdommer som spilte det mer stillferdige Sims 2.

Testpersonene skulle spille i 50 timer, og perioden skulle maksimalt strekke seg over ni uker.

Bare gruppen som spilte actionspill økte synsevnen sin – med mellom 43 og 58 prosent. Effekten på synet var ikke bare midlertidig; den så tvert imot ut til å holde i måneder og i noen tilfeller år.

Forskerne kommer ikke med noen forklaring på hvorfor actionspillene kan styrke synssansen, men de spekulerer på at de på en eller den annen måte påvirker synsbarken i hjernen på en positiv måte.

Kan slippe lapp over øyet

Overlege Carsten Edmund fra flymedisinsk øyeklinikk ved det danske Rikshospitalet, synes de nye resultatene ser spennende ut.

Selv om de amerikanske forskerne bare har undersøkt friske øyne, åpner undersøkelsen ifølge Edmund for en ny og interessant mulighet. Kanskje kan dette brukes til å trene barn og unge som har et dovent øye som følge av skjeling eller brytningsfeiler:

– I dag velger vi å sette en lapp over det gode øyet, slik at barna blir tvunget til å trene opp det dårlige øyet. Det er ikke særlig hyggelig å få en lapp over øyet, og derfor er actionspillene et spennende alternativ hvis barna vil slippe lappen.

- Hvis resultatene vel og merke holder vann, sier han.

I studier av barn som skjeler, vet man at man kan få et dovent øye til å se igjen hvis man starter før barna fyller seks eller syv år. Etter syvårsalderen regner man at synsbarken i hjernen mister sin plastisitet, og da kan man ikke lengre trene opp øyet til å kunne se bedre.

Men kanskje viser den nye undersøkelsen at synsbarken hos unge og eldre er mer plastisk enn vi tror, antyder Edmund.

– Hvis det er riktig, så kan actionspillene kanskje brukes til å trene opp synsevnen hos unge som lider av dovent øye. Det kan særlig få stor betydning for de som får en skade på det friske øyet og plutselig blir avhengig av det dovne øyet, sier Edmund.

En sunn dose skepsis

Professor Toke Bek fra Aarhus universitet, som er ekspert i øyensykdommer, mener også at resultatene er interessante, men at de bør underbygges ytterligere før man kan konkludere.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

– Undersøkelsen er utført over ni uker, noe som er urealistisk kort tid for opptrening av synsfunksjonen hos voksne. Og generelt er det en god idé å mobilisere en sunn dose skepsis når man ser forsøk som konkluderer med at man har trent opp synet hos voksne, sier Bek.

Bek er heller ikke sikker på at resultatene som amerikanerne er kommet fram til, skyldes en forbedring av synsevnen. Det kan snarere være en forbedring av oppmerksomheten.

– Det er heller snakk om at actionspillene har medført en tilvenning, en læring eller en skjerping av oppmerksomheten. Det kan jo også være interessant nok, men det har ikke noe med synsevnen å gjøre, sier Bek.

Dataspill som alternativ til briller

De amerikanske forskerne holder derimot ikke igjen. De mener at trening med dataspill kan bli et viktig alternativ til briller, kontaktlinser og øyekorreksjoner hvis man vil forbedre eller bare bevare synsevnen.

Hvis de amerikanske forskningsresultatene står til troende, kan det være at vi i fremtiden vil se en helt ny aktivitet på pleiehjemmene hos de brilleløse beboerne. Bare gå etter lyden. Og kanskje vil foreldre si:

«Kan du ikke gå inn og spille data. Det er bra for øynene dine.»

Referanse:

Renjie Li, Uri Polat, Walter Makous & Daphne Bavelier; Enhancing the contrast sensitivity function through action video game training; Nature Neuroscience; 29. mars 2009; doi:10.1038/nn.2296.

Lenker

Det vitenskapelige tidsskriftet: Nature Neuroscience

Profil: Toke Bek

Rikshospitalet: Flymedisinsk øyeklinikk  

_____________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

 

Powered by Labrador CMS