Personer med en bestemt genvariant har dobbelt så stor sannsynlighet for ikke å bli syke av koronaviruset.

Kan dette forklare hvorfor 20 prosent ikke blir syke av Covid-19? 

Genvariant kan bidra til noe av forklaringen, ifølge studie.

Personer med det beskyttende HLA-B15-genet har dobbelt så stor sannsynlighet for aldri å bli syke dersom de smittes av covid-19-viruset, mener forskere. 

De som har dobbelt opp av genvarianten, har åtte ganger så stor sannsynlighet for aldri å få noen symptomer av viruset, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Nature.

Det kan kanskje bidra til noe av svaret på hvorfor rundt 20 prosent av de som smittes ikke blir syke.

Immunforsvaret bruker HLA-molekyler for å se hvilke celler som hører hjemme i kroppen, og de antas å spille en nøkkelrolle i responsen på virusinfeksjoner.

Undersøkte uvaksinerte

Forskningsgruppen, med forskere fra USA og Australia, brukte en database med rundt 30.000 beinmargsdonorer i USA.

Av disse testet mer enn 1400 uvaksinerte personer positivt for covid-19 mellom februar 2020 og april 2021, hvorav 136 verken fikk symptomer før eller etter at de testet positivt for viruset.

En av fem i samme gruppe hadde minst én av HLA-B15-genet.

Hjelp til nye vaksiner

Forsker Jean-Laurent Casanova ved Rockefeller Universitet i New York kommenterer funnene i studien. Han sier at forskerne har funnet en begrenset sammenheng, men at den er sterkere enn noen annen sammenheng mellom gener og Covid-19 som er publisert vitenskapelig så langt. 

Forskerne håper resultatene kan bidra til å utvikle neste generasjons Covid-19-vaksiner, som ikke bare demper sykdommens alvorlighetsgrad, men også forhindrer symptomer, skriver Nature i en artikkel om studien. 


LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS