Forskningen økte i pandemien, men det kan hende en pandemi-nedgang vil vise seg senere fordi det kan ta så lang tid før resultatene av et forskningsprosjekt foreligger som ferdig publiserte artikler.

Mer forskning tross vanskelige forhold under pandemien

Som mange andre arbeidstakere opplevde forskere flere hindringer under pandemien. Likevel ble det publisert flere artikler, viser nye tall.

Feltarbeid kunne for eksempel ikke gjennomføres på grunn av nedstengingen. Stengte skoler gjorde at forskere ble forsinket fordi de måtte være hjemme med barn.

Likevel økte den vitenskapelige publiseringen i Norge under koronapandemien, viser tall fra forskningsinstituttet Nifu. Faktisk enda mer enn tidligere år:

Totalt økte antall publiseringspoeng i Norge med 8 prosent fra 2020 til 2021. Tilsvarende tall fra 2019 til 2020 var 6 prosent, og 5 prosent fra 2018 til 2019.

– Siden pandemien har hatt inngripende innvirkning på forskningssektoren når det gjelder arbeidsbetingelser, hadde vi ventet at vi kanskje ville se at publiseringen også ble negativt rammet, sier Nifu-forsker Dag W. Aksnes til Khrono.

Ifølge Nifu er det likevel for tidlig å trekke en konklusjon om at forskningen ikke ble rammet av pandemien. «En grunn er at det kan ta lang tid før resultatene av et forskningsprosjekt foreligger som ferdig publiserte artikler, noen ganger mer enn to år. Det er derfor mulig at en eventuell nedgang først vil vises i 2022 eller 2023,» skriver Nifu i rapporten

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS