Partikkelakseleratoren LHC ligger 100 meter under bakken ved grensen mellom Sveits og Frankrike og skal hjelpe forskerne med å forstå de aller minste partiklene vi kjenner til.
Partikkelakseleratoren LHC ligger 100 meter under bakken ved grensen mellom Sveits og Frankrike og skal hjelpe forskerne med å forstå de aller minste partiklene vi kjenner til.

Partikkelknuser varmer opp til ny rekord etter tre års pause

Etter en tre år lang pause for oppgradering, er partikkelakseleratoren LHC klar til å krasje protoner sammen i enda større hastigheter enn før.

– To protonstråler ble sendt i ring i hver sin retning i den 27 kilometer lange sløyfen i The Large Hadron Collider ved lunsjtider fredag, opplyser fysikklaboratoriet CERN i en uttalelse.

Håpet er å gjøre nye vitenskapelige gjennombrudd når forskerne fortsetter utforskningen av Higgs-bosonet. For ti år siden ble LHC brukt til å bevise at bosonet – en av universets aller minste byggeklosser eksisterer. Den oppdagelsen satte eksisterende modeller på prøve og ble belønnet med en nobelpris allerede i 2013.

LHC ligger 100 meter under bakken på grensen mellom Sveits og Frankrike. Siden desember 2018 har den vært stengt for vedlikehold og oppgraderinger. Nå er det i første omgang snakk om rolig innkjøring, og «et relativt lite antall protoner» ble sendt i ring fredag.

– Vi er noen måneder unna kollisjoner med høy intensitet og energi, sier avdelingsleder Rhodri Jones i CERN.

Ekspertene ved laboratoriet «vil jobbe døgnet rundt» for å forberede akseleratoren på å sette ny rekord og skape en kollisjon med en energi på 13.600 milliarder elektronvolt. Det er drøyt 30 ganger så mye som i fredagens oppvarmingsrunde på 450 milliarder elektronvolt.

Den runden var også startskuddet for fire store eksperimenter som skal samle inn data de neste fire årene.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS