
Partikkelknuser varmer opp til ny rekord etter tre års pause
Etter en tre år lang pause for oppgradering, er partikkelakseleratoren LHC klar til å krasje protoner sammen i enda større hastigheter enn før.
– To protonstråler ble sendt i ring i hver sin retning i den 27 kilometer lange sløyfen i The Large Hadron Collider ved lunsjtider fredag, opplyser fysikklaboratoriet CERN i en uttalelse.
Håpet er å gjøre nye vitenskapelige gjennombrudd når forskerne fortsetter utforskningen av Higgs-bosonet. For ti år siden ble LHC brukt til å bevise at bosonet – en av universets aller minste byggeklosser eksisterer. Den oppdagelsen satte eksisterende modeller på prøve og ble belønnet med en nobelpris allerede i 2013.
LHC ligger 100 meter under bakken på grensen mellom Sveits og Frankrike. Siden desember 2018 har den vært stengt for vedlikehold og oppgraderinger. Nå er det i første omgang snakk om rolig innkjøring, og «et relativt lite antall protoner» ble sendt i ring fredag.
– Vi er noen måneder unna kollisjoner med høy intensitet og energi, sier avdelingsleder Rhodri Jones i CERN.
Ekspertene ved laboratoriet «vil jobbe døgnet rundt» for å forberede akseleratoren på å sette ny rekord og skape en kollisjon med en energi på 13.600 milliarder elektronvolt. Det er drøyt 30 ganger så mye som i fredagens oppvarmingsrunde på 450 milliarder elektronvolt.
Den runden var også startskuddet for fire store eksperimenter som skal samle inn data de neste fire årene.